Ekonomija

Inflacija u Nemačkoj dostigla najviši nivo u poslednjih 70 godina

Glavni uzrok visoke inflacije veliko povećanje cena energenata, ali i mnogih drugih dobara i usluga
Inflacija u Nemačkoj dostigla najviši nivo u poslednjih 70 godinawww.globallookpress.com © © Torsten Sukrow/SULUPRESS.DE

Godišnja stopa inflacije u Nemačkoj ubrzala je rast u oktobru, dostigavši najviši nivo od decembra 1951. godine, pokazali su podaci nemačkog zavoda za statistiku.

Indeks potrošačkih cena, meren nemačkim nacionalnim standardima, porastao je u oktobru za 10,4 odsto u odnosu na isti mesec 2021. godine, sa nivoa od deset procenata u septembru, saopštio je Federalni zavod za statistiku "Destatis", potvrdivši svoje preliminarne podatke, preneo je "Marketvoč".

Mesečna stopa inflacije je u oktobru iznosila 0,9 odsto.

Direktor Instituta za makroekonomiju i istraživanje poslovnog ciklusa u Nemačkoj, Sebastijan Dulijen, rekao je da se u novembru očekuju dalje visoke stope inflacije iznad deset procenata.

Predsednik "Destatisa" Georg Tiel ocenio je da je glavni uzrok visoke inflacije veliko povećanje cena energenata, ali i mnogih drugih dobara i usluga. Zbog toga ljudi sada naročito osećaju skok cena hrane.

Nemačka inflacija, usklađena sa standardima EU, u oktobru je iznosila 11,6 odsto na godišnjem nivou, što je rast u odnosu na 10,9 procenata u septembru, naveo je "Destatis".

Krajem oktobra objavljeni su rezultati ankete koju je sproveo "Mek Kinsej", a koja je pokazala da više od 57 odsto Nemaca smatra da je rastuća inflacija najveća pretnja njihovom blagostanju.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner