Ekonomija

Nokaut nemačke privrede: Svaka četvrta kompanija planira preseljenje

Visoke cene energije i slabljenje privrede pogađaju Nemačku punom snagom i stavljaju veliki teret na kompanije
Nokaut nemačke privrede: Svaka četvrta kompanija planira preseljenje© Unsplash

Jedna od četiri nemačke kompanije razmišlja o preseljenju proizvodnje u drugu državu zbog posledica energetske krize, izjavila je izvršna direktorka Federacije nemačke industrije Tanja Goner.

"Visoke cene energije i slabljenje privrede pogađaju Nemačku punom snagom i stavljaju veliki teret na naše kompanije u poređenju sa drugim međunarodnim lokacijama. Svaka četvrta nemačka firma razmišlja o premeštanju proizvodnje u inostranstvo", navela je Goner za list "Velt am Zontag".

Izvršni direktor Udruženja hemijske industrije Volfgang Grose Entrup kaže da je zbog visokih cena energenata posebno pogođena hemijska industrija.

"Bez zauzdavanja cena, vlada namerno prihvata deindustrijalizaciju", upozorio je.

Poručio je da, ukoliko hemijska industrija propadne, ista sudbina čeka i druge grane privrede što bi moglo da bude "nokaut za Nemačku kao poslovnu lokaciju".

Nemački list navodi da se preduzeća suočavaju sa nizom problema, uključujući visoke cene energije, poremećaje u lancu snabdevanja, pa čak i naknadne potrese zbog načina na koji se Kina obračunava sa pandemijom virusa korona.

Veliki rizik za industriju Nemačke predstalja i američki Zakon o smanjenju inflacije, koji predviđa oko 430 milijardi dolara pomoći pojedinim sektorima američke privrede, uključujući i auto-industriju. EU tvrdi da ovaj zakon negativno pogađa evropske proizvođače automobila, pošto daje specijalne poreske olakšice američkim proizvođačima koje njihove proizvode čine konkurentnijim.

Brojni zvaničnici, diplomate i ministri javno i privatno su osudili poteze Amerike. Nemačko ministarstvo ekonomije nedavno je upozorilo da jednostrani potez SAD zahteva sličan odgovor Evropske unije.

"Moraćemo da odgovorimo, na način koji ističe našu snagu", saopšteno je iz Ministarstva.

Dodaju da su nemačkoj industriji, pored subvencija, potrebne i brojne strukturne reforme.

image