Ekonomija

Samovolja i politizacija ekonomskih pitanja: Kina kritikuje američke carine na čelik

Peking je pozvao SAD da zaustave povećanje carina i upozorio da će preduzeti sve neophodne mere za odbranu svojih prava
Samovolja i politizacija ekonomskih pitanja: Kina kritikuje američke carine na čelikGetty © Hans-Peter Merten

Kina je kritikovala američki plan za uvođenje novih taksi na proizvode od čelika i aluminijuma, rekavši da će preduzeti mere da zaštiti svoje interese.

SAD "samovoljno nameću carine na kineske proizvode", politizujući ekonomska pitanja i podrivajući bezbednost globalnog lanca snabdevanja, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine.

Peking je pozvao SAD da zaustave povećanje carina i upozorio da će preduzeti sve neophodne mere za odbranu svojih prava, navodi se u saopštenju.

Nove tarife koje je u jeku predizborne kampanje predložio američki predsednik Džozef Bajden, trebalo bi da ojačaju američki sektor čelika i dodvore se zaposlenima u toj industriji, piše "Blumberg".

SAD planiraju takse od 25 odsto na određene kineske proizvode od čelika i aluminijuma, i istovremeno najavljuju formalnu istragu kineske brodogradnje.

Analitičari kažu da će ti koraci imati minimalan ekonomski uticaj. Uvoz kineskog čelika i aluminijuma iznosio je otprilike 1,7 milijardi dolara u 2023. godini, što je mali deo ukupnog tržišta. Ipak, američki zvaničnici su rekli da su takse osmišljene da spreče očekivani porast i zaštite američko tržište.

Peking je ranije osudio plan Bajdenove administracije da pokrene zvaničnu reviziju kineskog sektora pomorstva, logistike i brodogradnje, nazvavši istragu greškom "zasnovanom na potrebama unutrašnje politike".

image
VV inauguration
banner