Svet

Predizborna kampanja se zahuktava: Bajden poziva na trostruko veće carine na kineski čelik

Vašington najavljuje da će "ispitati" kinesku brodogradnju dok se Bajden bori za glasove u Pensilvaniji
Predizborna kampanja se zahuktava: Bajden poziva na trostruko veće carine na kineski čelikGetty © NurPhoto / Contributor

Američki predsednik Džozef Bajden založio se da se utrostruči carina na kineski čelik i aluminijum, u pokušaju da obezbedi podršku sindikata (i birača) u "kolebljivoj" Pensilvaniji.

Na sastanku sa članovima sindikata radnika čeličana u Pitsburgu, Bajden je pozvao na utrostručenje uvozne takse sa trenutnog proseka od 7,5 odsto.

Bajdenova kampanja pokušava da učvrsti podršku među sindikalnim radnicima uoči predsedničkih izbora u SAD u novembru, u kojima bi Pensilvanija mogla da igra odlučujuću ulogu, piše "Fajnenšel tajms".

"Za nas je važno da preduhitrimo novi rast kineskog izvoza i njihov kontinuirani pritisak na cene koji otežavaju američkim kompanijama čelika da se takmiče", rekla je trgovinska predstavnica Ketrin Taj i dodala da te akcije "nemaju nikakve veze sa izborima".

Taj je najavila i da će otvoriti istragu o "nepoštenoj praksi u kineskoj brodogradnji", nakon peticije sindikata radnika.

Prema njenim rečima, pošto je uvoz kineskog čelika bio "prilično mali" sa 0,6 odsto ukupne američke potražnje čelika, neće imati neki uticaj na inflaciju, što je ključna izborna briga za Bajdena.

"Moramo da ulažemo u američku proizvodnju, ali takođe moramo da zaštitimo te investicije i te radnike od nepravednog izvoza povezanog sa kineskim industrijskim viškom kapaciteta", rekao je nacionalni ekonomski savetnik Bele kuće Lael Brejnard.

Obim kineskog izvoza porastao je za 14 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu, iako je njegova vrednost pala za 12 odsto, prema "Morgan Stenliju".

Potez Bajdenove administracije da poveća tarife verovatno će uticati na nedavne napore Vašingtona i Pekinga da stabilizuju odnose, koji su prošle godine pali na najniži nivo od kada su ove zemlje uspostavile diplomatske odnose 1979. godine.

Saopštenja iz Pitsburga dolaze u trenutku kada Bajdenova kampanja nastoji da pobedi Donalda Trampa u Pensilvaniji - predsednikovoj rodnoj državi, koja je odigrala odlučujuću ulogu na prošlim izborima.

Tramp je 2016. pobedio Hilari Klinton u Pensilvaniji za manje od jednog procentnog poena. Četiri godine kasnije, Bajden je pobedio Trampa za nešto više od jednog poena. Najnovije ankete pokazuju da su Bajden i Tramp statistički izjednačeni u državi.

Bela kuća je saopštila da je Bajden rekao svom timu da radi sa Meksikom kako bi osigurao da Kina ne može da izbegne američke carine izvozom čelika u SAD preko Meksika.

Prelazak na uvoz čelika i ispitivanje kineske brodogradnje najnovije su mere Bajdenove administracije za rešavanje onoga što Vašington smatra nepravednom ekonomskom praksom ili rešavanje pitanja nacionalne bezbednosti.

U februaru, Bajden je naredio istragu kineskih "povezanih vozila" kako bi se utvrdilo da li će ona omogućiti kineskoj vladi da pristupi podacima koje pametni automobili prikupljaju o svojim vozačima.

image