Ekonomija

Građani evrozone se sve više muče da plate stanarinu i komunalije

Udeo domaćinstava sa nižim prihodima koja očekuju da će kasniti sa plaćanjem komunalija ili stanarine porastao je sa oko 15 odsto u 2023, na više od 20 odsto u prvom kvartalu ove godine
Građani evrozone se sve više muče da plate stanarinu i komunalijewww.globallookpress.com © Andreas Rentz

Prema istraživanju Evropske centralne banke (ECB), sve veći broj potrošača u evrozoni muči se da plati stanovanje nakon godina inflacije iznad ciljane i povećanja troškova zaduživanja.

Udeo domaćinstava sa nižim prihodima koja očekuju da će kasniti sa plaćanjem komunalija ili stanarine porastao je na više od 20 odsto u prvom kvartalu sa oko 15 odsto u 2023, naveli su istraživači ECB Omiros Kouvavas i Desislava Rusinova. Za otplatu hipoteke, skoro se udvostručio na 30 odsto.

"S obzirom na sadašnje i buduće efekte povećanja kamatnih stopa i gubitka kupovne moći usled inflacije, sposobnost domaćinstava da podmire svoje troškove stanovanja i otplate hipoteka je izvor zabrinutosti", piše "Blumberg".

Povećanje kamatnih stopa u cilju suzbijanja inflacije posebno je pogodilo tržište nekretnina, gde su nove investicije opale. To je pojačan pritisak na kirije, koje su bile niske u mnogim evropskim gradovima i pre ubrzanja inflacije.

Očekuje se da će ECB početi da snižava kamatne stope u junu, jer su mnogi političari u regionu zabrinuti da stroga monetarna politika preterano koči ekonomiju 20 zemalja.

image
VV inauguration
banner