Ekonomija

Leto greje i cene goriva: Poskupeli i benzin i dizel

Od početka godine dizel je poskupeo 14 dinara, dok je cena benzina na pumpama danas skuplja za čak 21 dinar u odnosu na početak godine
Leto greje i cene goriva: Poskupeli i benzin i dizelGetty © stock photo/Virojt Changyencham

U Srbiji će u narednih sedam dana maksimalna maloprodajna cena benzina biti veća za dva dinara, a dizel će na pumpama koštati tri dinara više po litru, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine.

Cena evro dizela će biti 208 dinara, a benzin BMB 95 će biti 195 dinara po litri.

Ovo je peto uzastopno poskupljenje naftnih derivata od početka juna.

Dizel je danas na pumpama čak devet dinara skuplji nego 7. juna, dok je benzin skuplji za šest dinara po litru u odnosu na početak meseca.

Prema podacima MUST, od početka godine dizel je poskupeo 14 dinara, dok je cena benzina na pumpama danas skuplja za čak 21 dinar u odnosu na početak godine.

Poslednjih dana cena barela sirove nafte premašuje i 87 dolara, što je najviši nivo od aprila. To se odražava i na cene derivata na našim pumpama. Od kraja maja svakog petka, cene evrodizela i benzina, koje reguliše država, rastu.

Generalni sekretar "Udruženja naftnih kompanija Srbije" Tomislav Mićović je rekao da će cene nafte najverovatnije stati na ovom nivou i vratiti se, kao i da je američko tržište glavni pokretač skoka cena.

"Prosto indikatori koje koriste trgovci da bi eventualno pogurali svoju potražnju, povećali su potražnju na tržištu. Mnogi indikatori su ukazivali da će biti problema sa snabdevanjem naftom, pre svega na američkom tržištu. Međutim, ispostavilo se da to baš nije tako i sad se zaustavljamo na ovom nivou", rekao je Mićović za RTS.

Na pitanje da uporedi cene goriva u regionu, Mićović kaže da Grčka i Albanija imaju svoju politiku veoma velikih akciza na benzin i doprinosa i oni imaju zato i najviše cene, kao što Severna Makedonija, Bosna i Bugarska imaju veoma male akcize pa su uvek na dnu te liste, dok se Srbija nalazi na sredini.

Mićović kaže da su sve zemlje podigle svoje cene pod uticajem globalnih promena i visokih kotacija benzina i dizela. Govoreći o ponudi i potražnji, ističe da je leto pred nama, krenula su putovanja, pumpe su veoma aktivne i da se prodaje dosta goriva.

image