Ekonomija

Cene nafte su na šestomesečnom vrhuncu i rastu: Preti poskupljenje goriva?

Nafta Brent je oko 90 dolara po barelu, što je skoro tri odsto više u odnosu na prethodnu nedelju, a očekuje se da bi njena cena mogla i dalje da raste
Cene nafte su na šestomesečnom vrhuncu i rastu: Preti poskupljenje goriva?Getty © Rob Welham

Članice OPEK plus ne daju nikakve nagoveštaje o budućem ublažavanju ograničenja dok cene dostižu šestomesečne maksimume. Tržišne prognoze pokazuju deficit ponude do kraja godine. Cena benzina u Evropi i Severnoj Americi ove godine je porasla za 5 do 10 odsto, čak i u trenutku dok je globalna inflacija u padu.

I gorivo u Srbiji je ovog petka ponovo poskupelo. U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 206 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 193 dinara po litru. U odnosu na cene prethodne nedelje, i dizel i benzin su skuplji za po tri dinara.

Nafta Brent je oko 90 dolara po barelu, što je skoro 3% više u odnosu na prethodnu nedelju, a verovatno će ići i više. Banke, uključujući "Džej Pi Morgan Čejs", ponovo prognoziraju da bi cena nafte mogla dostići trocifren iznos. 

Grupa proizvođača je smanjila svoj ukupni cilj proizvodnje za oko 3,8 miliona barela dnevno u proteklih 12 meseci, a rezovi će se produbiti tokom ovog kvartala kako Rusija prelazi sa ograničenja izvoza na rigoroznije granice proizvodnje, piše "Blumberg".

Samo devet od 23 člana ponudilo je "dobrovoljna" smanjenja u prvoj polovini prošle godine, a činilo se da su neki od njih bili pod pritiskom da to učine. Još sedam je smanjilo ciljeve proizvodnje koji su im nametnuti početkom 2024. godine. Taj proces je pokrenuo odlazak Angole iz grupe.

Jučerašnji sastanak Zajedničkog ministarskog komiteta za praćenje nije dao nagoveštaja o budućem ublažavanju ograničenja. Umesto toga, još jednom je pozvao one koji nisu sproveli svoje rezove u potpunosti – posebno Irak i Kazahstan – da to ispoštuju i da do 30. aprila objave kako će kompenzovati ranije neuspehe.

OPEK plus bi trebalo da održi novi sastanak u junu. Ne može se isključiti odluka da se sadašnja kvota snabdevanja produži na drugu polovinu godine. To bi moglo da pogura naftu preko 100 dolara po barelu, prvi put od avgusta 2022.

Prihodi od poreza na naftu i gas Rusije skoro su se udvostručili u martu u odnosu na godinu dana ranije pošto su globalne cene ruske sirove nafte skočile i domaći proizvođači su se prilagodili sankcijama. Sektor je ključni izvor prihoda za državnu kasu, koja je i dalje pod pritiskom zbog zapadnih sankcija i cene rata u Ukrajini. Povećanje je usledilo nakon skoka cena za Ural, ključnu izvoznu mešavinu Rusije.

image