Rusija

Ruski prihodi od nafte i gasa sve veći: Zarada u februaru 80 odsto viša nego prošle godine

Porezi na naftu i gas prošlog meseca su budžetu Rusije doneli oko 10,4 milijarde dolara
Ruski prihodi od nafte i gasa sve veći: Zarada u februaru 80 odsto viša nego prošle godine© Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Ruski prihodi od nafte i gasa u februaru su skočili za više od 80 odsto u odnosu na prethodnu godinu - više od 10 milijardi dolara.

Budžetski prihodi od poreza na naftu i gas prošlog meseca iznosili su 945,6 milijardi rubalja (10,4 milijarde dolara) saopštilo je u utorak Ministarstvo finansija. Uz to, prelevmani na sirovu naftu i naftne derivate — koji su činili 84 odsto ukupnih prihoda od ugljovodonika — prema proračunima "Blumberga", više su se nego udvostručili.

Porezi na naftu su izračunati na osnovu prosečne cene urala — glavne izvozne vrste ruske nafte — od 65 dolara po barelu. Ona je, dakle, znatno viša nego pre godinu dana, kada je barel koštao manje od 50 dolara.

Da bi obuzdale rusku zaradu od nafte, zapadne zemlje su uvele sankcije koje su na taj iznos gurnule cenu urala u februaru 2023.

Tada je Evropska unija zabranila većinu uvoza sirove nafte i naftnih derivata iz Rusije, a Grupa 7  je nametnula gornju granicu od 60 dolara po barelu. Dok su kupci iz drugih zemalja bili slobodni da kupuju rusku burad po višoj ceni, bilo im je ipak zabranjeno da koriste zapadne usluge kao što su osiguranje i transport.

Moskva je, međutim, kako navodi "Blumberg", ograničila uticaj gornje granice cena koristeći ogromnu flotu tankera u senci i radeći sa nezapadnim kupcima, posrednicima i pružaocima usluga.

Da bi zaštitila dotok novca u budžet, Rusija je aktivirala i takozvani mehanizam donjeg praga cena, nalažući proizvođačima da plaćaju poreze na osnovu popusta od 15 dolara po barelu za ural na brent. 

Prema podacima kompanije "Argus media", stvarni popust po kojem su proizvođači prodavali svoj ural iznosio je u proseku više od 18 dolara u ruskim lukama u januaru.

Rusija je od 2019. postepeno smanjivala izvozne carine na sirovu sirovinu i naftne derivate, a od ove godine ih u potpunosti ukinula. Istovremeno, vlasti su podigle porez na vađenje nafte kako bi nadoknadile manjak prihoda od izvoznih carina. Kao rezultat toga, ruski prihodi od poreza na proizvodnju nafte bili su najveći u skoro dve godine.

Rusija je takođe u februaru platila 127,9 milijardi rubalja subvencija svojim prerađivačima nafte za domaću prodaju dizela i benzina, pokazuju podaci ministarstva. Isplate, koje obično smanjuju prihod od nafte, delimično su kompenzovale rafinerijama za jaz između cena motornih goriva na lokalnom tržištu i u inostranstvu.

image