Kultura

Najskuplja slika u istoriji sveta završiće u centru novog muzeja u Saudijskoj Arabiji

Godinama se smatralo da se slika "Salvator Mundi" nalazi na Bin Salmanovoj jahti, međutim, Bernard Hejkel, profesor bliskoistočnih studija na Univerzitetu Prinston, rekao je za Bi-Bi-Si da se slika čuva u Ženevi
Najskuplja slika u istoriji sveta završiće u centru novog muzeja u Saudijskoj Arabiji© Salvatore Laporta/KONTROLAB /LightRocket via Getty Images

"Salvator Mundi" (Spasitelj sveta), najskuplja slika u istoriji sveta koja se pripisuje Leonardu da Vinčiju, završiće u centru novog muzeja u Saudijskoj Arabiji, otkriva novi dvodelni dokumentarac Bi-Bi-Sija o saudijskom prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu. On je 2017. kupio renesansno delo "Salvator Mundi" na aukciji u galeriji "Kristi" u Njujorku za rekordnih 450 miliona dolara.

Slika nije javno viđena otkako je prodata na aukciji, a kako navodi Bi-Bi-Si, moguće je da se delo nalazi u skladištu u Ženevi, prenosi "Art njuz".

Dobra vest je da bi njen vlasnik, prestolonaslednik Saudijske Arabije, mogao da delo učini dostupnim javnosti u budućem muzeju u Rijadu, gde će slika služiti kao "kulturno sidro", slično kao "Mona Liza" u Luvru, navodi isti izvor.

Godinama se smatralo da se slika "Salvator Mundi" nalazi na Bin Salmanovoj jahti, međutim, Bernard Hejkel, profesor bliskoistočnih studija na Univerzitetu Prinston, rekao je za Bi-Bi-Si da se slika čuva u Ženevi.

Pripisivanje Salvator Mundi Leonardu bilo je predmet intenzivne debate u svetu umetnosti.

Neki stručnjaci tvrde da stil slike nije u skladu sa poznatim Leonardovim radovima, posebno u pogledu proporcija figure i crta lica.

Slika je pretrpela značajnu restauraciju, što dovodi u pitanje autentičnost osnovnih slojeva i detalja.

image