Kultura

Britanski muzej pod istragom: Optuženi da skrivaju ukradene pravoslavne etiopske svete artefakte

Ukupno 11 drvenih i kamenih tabuta, koje su britanski vojnici opljačkali nakon bitke kod Makdale 1868. godine, nikada nisu bili izloženi javnosti i smatraju se "toliko svetim da je čak i kustosima muzeja zabranjeno da ih pregledaju"
Britanski muzej pod istragom: Optuženi da skrivaju ukradene pravoslavne etiopske svete artefakte© Photo by Leon Neal/Getty Images

Britanski muzej je pod istragom zbog navodnog skrivanja kolekcije etiopskih svetih artefakata od javnosti više od 150 godina, izvestila je u nedelju nadzorna organizacija koja prikuplja informacije o kulturnoj restituciji "Returnig heritidž".

Istraga koju je sprovela Kancelarija komesara za informacije Ujedinjenog Kraljevstva usledila je nakon žalbe "Returning heritidža" da muzej uprkos zahtevu za slobodu informacija (FoI) podnetog u avgustu prošle godine nije otkrio ključne detalje o predmetima poput oltarskih ploča poznatim u etiopskoj pravoslavnoj crkvi kao tabot.

"Čini se veoma čudnim da muzej ne želi da objasni zašto zadržava predmete koje mogu da vrate", rekao je glavni direktor neprofitne organizacije "Returning heritidž" Luis Meknot, prenosi "Gardijan".

Ukupno 11 drvenih i kamenih tabuta, koje su britanski vojnici opljačkali nakon bitke kod Makdale 1868. godine, nikada nisu bili izloženi javnosti i navodno se smatraju "toliko svetim da je čak i kustosima muzeja zabranjeno da ih pregledaju".

Etiopska pravoslavna crkva veruje da bi samo njihovi sveštenici trebalo da budu u mogućnosti da vide predmete koji simbolično predstavljaju Kovčeg Zaveta, odnosno drvenog sanduka u kome se nalazilo Deset zapovesti.

Artefakti se navodno drže u zapečaćenom skladištu u podrumu kompleksa Blumsberi.

Godine 2019. Ministarstvo kulture Etiopije, nakon što je delegacija posetila muzej, zatražilo je vraćanje artefakata.

Kako navodi "Art njuzpejper", portparolka muzeja je tada izjavila da će upravni odbor razmotriti dugoročnu pozajmicu tabeta, pošto "britanski zakoni zabranjuju muzejima da trajno vraćaju sporne artefakte njihovim originalnim vlasnicima".

Međutim, "Returning heritidž" smatra taboti mogu legalno da se vrate Etiopiji bez kršenja britanskog zakona.

"Zakonom se eksplicitno propisuje da muzej ne može da vrati predmete. Međutim, postoje neka izuzeća u okviru zakona, poput pravila da muzej može da vrati određene predmete ukoliko su 'nepodobni za zadržavanje'", objasnio je Meknot.

image
VV inauguration
banner