Kultura

Nobelova nagrada za medicinu pripala dvojici Amerikanaca za otkriće mikro RNK

Nobelova skupština je istakla da se njihovo otkriće "pokazuje kao suštinski važno za otkrivanje načina na koji se organizmi razvijaju i funkcionišu", preneo je AP
Nobelova nagrada za medicinu pripala dvojici Amerikanaca za otkriće mikro RNK© Tanjug/AP/Christine Olsson

Američki naučnici Viktor Ambros i Gari Ruvkun dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu za otkriće mikro RNK, odnosno fundamentalnog principa kojim se reguliše aktivnost gena, saopštila je danas Nobelova skupština Instituta Karolinska u Stokholmu.

Pobednike u oblasti medicine bira Nobelova skupština medicinskog univerziteta Institut Karolinska u Švedskoj.

Nobelova skupština je istakla da se njihovo otkriće "pokazuje kao suštinski važno za otkrivanje načina na koji se organizmi razvijaju i funkcionišu", preneo je AP.

Ambroz je za svoje istraživanje već dobio nagradu na Univerzitetu Harvard, a trenutno je profesor prirodnih nauka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Masačusetsu.

Ruvkun je svoja istraživanja obavio u Opštoj bolnici u Masačusetsu i na Harvardskoj medicinskoj školi, gde radi kao profesor genetike, navodi Nobelova skupština.

Dobitnicima će biti uručena novčana nagrada od 11 miliona švedskih kruna, odnosno oko milion dolara, preneo je Rojters.

Pobednike u oblasti medicine bira Nobelova skupština medicinskog univerziteta Institut Karolinska u Švedskoj.

Kao i svake godine, imena dobitnika nagrade za medicinu ili fiziologiju se prva objavljuju, a narednih dana biće poznata i imena dobitnika za fiziku, hemiju, književnost, za mir i za ekonomiju.

Nagrade će biti uručene na ceremonijama u Stokholmu i Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti švedskog naučnika Alfreda Nobela, koji je tu nagradu ustanovio.

image