Srbija i Balkan

Osmani i Kurti u sukobu zbog ZSO, albanskom lobisti se priviđa Nobelova nagrada za mir

Kako tvrdi politički komentator Fidan Rama, Aljbin Kurti prvobitno se složio sa poslednjim predlogom Kvinte iznetim dan uoči sastanka Saveta ministara EU, ali da je potom promenio mišljenje
Osmani i Kurti u sukobu zbog ZSO, albanskom lobisti se  priviđa Nobelova nagrada za mir© NurPhoto / Contributor

Dan pred sastanak Komiteta ministara Saveta Evrope došlo je do sukoba premijera i predsednice privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, prenosi "Ekonomija onlajn".

Kako tvrdi politički komentator Fidan Rama, Aljbin Kurti prvobitno se složio sa poslednjim predlogom Kvinte iznetim dan uoči sastanka Saveta ministara EU, ali da je potom promenio mišljenje.

"Bio je to poslednji pokušaj država Kvinte koje su zamolile Kurtija da bar prihvati kao osnovu Nacrt statuta za ZSO koji je predložio Miroslav Lajčak. Ovo prihvatanje je podrazumevalo stvaranje zajedničke grupe između članica Saveta Evrope, Ministarstva za lokalnu samoupravu i opština sa srpskom većinom, koja bi potom po ovom osnovu izradila izmenjeni Nacrt statuta i uputila ga Ustavnom sudu. To su dogovorili Kurti i Konjufca i Osmani", objasnio je Rama.

On je naglasio da ono što se usput dogodilo, pošto je Kurtijevo povlačenje ili jednostrano delovanje u odnosu na Gervalu dovelo do nedostatka poverenja, a zemlje Saveta Evrope su to doživele kao sprdnju.

Rama pojašnjava da poslednji pokušaj nije bio da se nacrt pošalje na Ustavni sud, već je traženo da se kao osnova prihvati bar deklarativno Nacrt statuta koji je predložio Lajčak, a da bi, kako ističe, nakon toga zajednička grupa formirala novi nacrt.

"Ni to nije prihvaćeno i ovo je politički nekorektan postupak premijera", rekao je Rama.

A kad se pomire - Nobelova nagrada za mir

Albanski lobista i američki analitičar Edvard Džozef predviđa da će Aljbin Kurti i Vjosa Osmani biti nominovani za Nobelovu nagradu za mir ako formiraju Zajednicu srpskih opština, prenosi "Gazeta ekspres".

Džozef smatra da je tzv. Kosovo izgubilo istorijsku priliku za članstvo u Savetu Evrope ističući da je glavni izazov međunarodni legitimitet koji Priština dobija ulaskom u međunarodne organizacije.

"To je realnost. Kosovo treba da oformi ZSO. Možemo imati različita mišljenja, imam i ja svoje mišljenje, ali nije toliko bitno. Važno je da Kosovo ide napred. Dakle, statut koji je izradila Evropska unija mora odmah da se pošalje u Ustavni sud ili Kosovo neće preduzeti korake napred. U suprotnom, krenuće unazad", rekao je Džozef.

On naglasio da tzv. Kosovo još ima vremena za ovo jer Komitet ministara Saveta Evrope nije doneo konačnu odluku.

"Kosovo treba da uzme svoju sudbinu u svoje ruke, bez obzira na to šta Vučić radi, neophodno je da se ide napred", poručio je profesor.

image