Srbija i Balkan

Dinar, Kvinta i Kurti: Kakva se zamka sprema za Srbiju

Šta je cilj najnovije igre prištinskog režima, koji je prvo rešio da ukine dinar, a onda tu odluku odložio
Dinar, Kvinta i Kurti: Kakva se zamka sprema za Srbiju© IMAGO - Christian Spicker via www.globallookpress.com / Skórzewiak - stock.adobe.com

Nećkao se neko vreme režim Aljbina Kurtija, ali je na kraju prihvatio ubeđivanja svojih zapadnih saveznika i pristao da suspenduje odluku o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji. Pitanje je samo, koliko će to odlaganje, ali ne i potpuna suspenzija odluke – koštati Srbiju.

Da nije reč o još jednom pritisku koji će otežati ionako gotovo neizdrživ život Srba na Kosmetu, moglo bi se o Kurtijevoj "neposlušnosti" Zapadu pričati i u formi vica. Jer, poznato je već da je svaka odluka koju Aljbin Kurti donese – aminovana u Briselu ili Americi, a da kod njih ništa nije džabe.

Sve se, dakle svodi na trgovinu. Odluka o odlaganju ukidanja dinara tek će stići na naplatu. Jer, kada režim Aljbina Kurtija Srbiji pruža prst, uvek zauzvrat traži čitavu šaku. Zaoštravanje situacije, samo da bi se zatim napravio mali ustupak na koji Srbija mora odgovoriti mnogo većim, za Kurtija je, čini se, oproban, a pritom i poprilično funkcionalan recept.

I sve vodi istom – ustupak za ustupkom se niže, pa se tako nepriznato "Kosovo" sada može pohvaliti i sopstvenim registarskim tablicama. Priština je ovog puta možda udovoljila EU i tvrdi da će obezbediti "dovoljno dug period tranzicije", ali teško da će odustati od svoje zamisli da sa Kosmeta protera srpsku valutu.

Kuda, međutim, vodi najnovija Kurtijeva igra? Kakva se sad zamka sprema Srbiji? Zašto je Kurti stavio na čekanje svoj nelegalni, ali naizgled savršeni plan da pod kontrolu stavi platni promet – odnosno sve finansije koje se iz Beograda slivaju ka Srbima na Kosmetu?

Svi imaju isti cilj

"Svi Kurtijevi potezi vode samo ka jednom cilju – potpunom proterivanju srpskog naroda sa Kosova i Metohije. On u tom poduhvatu ima neskrivenu podršku EU, čiji zvaničnici nijednom rečju nisu osudili etničko čišćenje koje nad Srbima sprovodi režim u Prištini ukidanjem srpske valute na Kosmetu. To nam ukazuje na spregu interesa secesionističkih vlasti i Brisela, koji sabotiraju monetarni i finansijski suverenitet Srbije u pokrajini i zajednički rade na brisanju srpskog naroda sa njegovih vekovnih teritorija", jasna je Milica Đurđević Stamenkovski, zamenica predsednika skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju.

Priča o "Velikoj petorci", zemljama članicama Kvinte, koje napokon priskaču Srbima u pomoć, obuzdavaju Kurtija i dozvoljavaju srpskom narodu da još neko vreme primaju plate i penzije u dinarima – saglasni su upućeni – samo je varka.

Priština, Brisel i Amerika možda nose različite dresove, ali svi igraju za isti tim.

Diplomata Zoran Milivojević za RT Balkan kaže da on nema nikakvih iluzija da je mera o ukidanju dinara, uprkos tome što EU ima mehanizme da "spreči ilegalno korišćenje dinara od strane entiteta", jasan pokazatelj usklađenosti Zapada i Prištine.

Cilj im je isti – nametanje "državnosti" takozvanog Kosova.

"Evropski posrednici na primeru odnosa prema Prištini pokazuju da je za njih jedna separatistička tvorevina poput tzv. Kosova više država nego što je to Srbija, punopravna članica Ujedinjenih nacija. Dok poziva Beograd da se pridržava vladavine prava i postignutih sporazuma Brisel ni na koji način ne insistira na obavezama Prištine, niti na njenoj odgovornosti za kršenje Rezolucije 1244. To pokazuje da su na ovom svetu samo dve stvari bezgranične - svemir i licemerje Evropske unije", ističe Đurđević Stamenkovski.

Da je Kvinta zaista želela da zaustavi Kurtija u toj nameri, to je već mogla da uradi, a ne da se čeka poslednji trenutak, rekao je ranije predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun koji je naveo da je to "jednostavno prihvatanje Kurtijeve politike da vrši pritisak na Beograd da pravi političke ustupke".

Mlako negodovanje Stejt departmenta i evropskih zvaničnika zbog ukidanja dinara od početka je "mirisalo" na neiskrenost.

Takvi neubedljivi protesti više su ličili na mrmljanje sebi u bradu, pa tako i ne čudi što je ekonomista Branko Pavlović nedavno u razgovoru za RT Balkan ukazao da podrška Kurtiju nije bila direktna, samo iz razloga što Zapad od Vučića očekuje da prihvati francusko-nemački plan, pa "ne žele da mu u ovom trenutku ruše podršku".

Neiskrenost je tu "namirisao" i nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović.

"Kvinta je zamolila Prištinu ili Kurtija da povuče odluku do daljeg. Nije mu rekla da je suspenduje potpuno i da ne razmišlja o takvoj odluci, što znači da je to negde u tim njihovim specijalnim operacijama dogovoreno. I sad je samo pitanje vremena. Možda oni i povuku odluku. Eto sad je on veliki poštovalac pa sad to prolongiraju kroz određeno vreme", istakao je Čović za RTS.

image