Kultura

Neobična parcela na Novom groblju: Rusi koji su život i smrt posvetili Srbiji (VIDEO)

Mnogi Rusi, koji su pre sto godina bežali u Srbiju od revolucionarnih dešavanja u domovini, sahranjeni su upravo ovde. Neke poznajemo preko svetskih klasika književnosti, drugi su gradili Beograd kakav danas vidimo

Svi su čuli za Aljošu Karamazova iz "Braće Karamazovih" i Kiti Šerbacku iz "Ane Karenjine", ali tek poneko zna da su ovi likovi iz romana nastali po uzoru na stvarne ličnosti, čiji se grobovi nalaze na Ruskoj parceli na Novom groblju u Beogradu.

Mnogi Rusi, koji su pre sto godina bežali u Srbiju od revolucionarnih dešavanja u svojoj zemlji, sahranjeni su upravo ovde. Novoj domovini su se bogato odužili, poput arhitekte Nikolaja Krasnova, koji je projektovao neka od najlepših beogradskih zdanja.

I ne samo to. Na Novom groblju leže Srbi koji su postali Rusi, to jest Srbi koji su u Velikoj seobi Srba otišli za patrijarhom Aresnijem Čarnojevićem u Austriju, posle prešli u Rusiju i tamo formirali dve oblasti: Novu Srbiju i Slavenosrbiju, danas poznatiju kao Bahmut. 

Deo Ruskog nekropolja je i Spomenik ruske slave, podignut ruskim dobrovoljcima koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu i caru Nikolaju Romanovu, u čijoj kripti možete videti uspomene minulih ratova.  

image