Kultura

Narodno pozorište 2024. u znaku Nušića

U čast 160 godina od rođendana najvećeg srpskog komediografa, prva premijera na Velikoj sceni nacionalnog teatra naredne godine biće rezervisana za njegov komad "Mister dolar"
Narodno pozorište 2024. u znaku Nušića© Народно позориште у Београду

Narodno pozorište u Beogradu, narednu 2024. godinu posvetiće svom velikanu: slavnom komediografu Branislavu Nušiću, obeležavajući na taj način 160 godina od njegovog rođenja. 

Prva premijera na Velikoj sceni nacionalnog teatra biće upravo rezervisana za Nušićevu komediju "Mister dolar" u režiji Miloša Lolića.

Negovanje velike svetske literature u okviru dramskog repertoara ansambla Drame ove teatarske kuće, nastaviće premijerom predstave "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova, koju će režirati Andraš Urban. 

Repertoar scene "Raša Plaović" u narednoj godini biće, takođe u slavu Branislava Nušića, posvećen komediji, piše "Politika". Već na proleće, Jovan Sterija Popović, koji toliko nedostaje repertoaru srpskih pozorišta, biće scenski pročitan u režiji Ive Milošević. Za kraj sezone planirana je, kao i nekoliko prethodnih godina, premijera predstave o Beogradu u saradnji sa Belefom. 

U međuvremenu, već 17. oktobra ansambl Drame najavljuje premijeru predstave Đorđa Lebovića: "Lutka sa kreveta broj 21" u režiji Egona Savina, sa Nikolom Ristanovskim, Zoranom Bećićem i Petrom Strugarom u podeli. Krajem novembra planirana je premijera komada "Sanjao sam da sam se probudio", po tekstu Željka Hubača, u režiji Dina Mustafića. 

Srpski pisac, dramaturg i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, zatim upravnik novosadskog Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta u Skoplju i Sarajevu, diplomata u konzulatima Kraljevine Srbije u Bitolju, Solunu, Skoplju i vicekonzul u Prištini, novinar i publicista Branislav Nušić rođen je u Beogradu 1864. godine kao Alkibijad Nuša.

Najveći srpski komediograf je izuzetno precizno beležio mentalitet svog naroda i zato se i danas vrlo rado gledaju "Narodni poslanik", "Sumnjivo lice", "Gospođa ministarka", "Mister Dolar", "Ožalošćena porodica", "Pokojnik", "Dr", "Put oko sveta", "Vlast". Kvalitet Nušićevih manje poznatih dramskih dela poput "Pučine" ostao je (pomalo nepravedno) u senci njegovih komedija, a zanimljiva je i činjenica da je upravo on odgovoran za prvo gostovanje jednog umetnika iz Rusije ne samo u Srbiji nego i na Balkanu, o čemu je pisao RT Balkan.

image