Kultura

Nova knjiga Si Đinpinga: Za ravnopravnost velikih i malih

Književno delo predsednika Kine "Izgradnja zajedničke budućnosti čovečanstva" je zbornik njegovih članaka, intervjua i govora u kojima se ističe u kakvom svetu želi da živi i kakvoj budućnosti se nada
Nova knjiga Si Đinpinga: Za ravnopravnost velikih i malih© Tanjug / AP Photo / Andy Wong

U kakvom svetu želi da živi kineski predsednik Si Đinping i kakvoj budućnosti teži, lider Narodne Republike Kine ispisao je u knjizi "Izgradnja zajedničke budućnosti čovečanstva" koja je, u izdanju kuće "Albatros plus", objavljena na srpskom jeziku i predstavljena na Sajmu knjiga u Beogradu.

Reč je o zborniku članaka, intervjua i govora u kojima je kineski predsednik definisao ono što smatra najvažnijim u kineskom sagledavanju budućnosti svetske zajednice.

O knjizi su u hali "Ivo Andrić" govorili pomoćnik ministra kulture za međunarodne odnose Stanko Blagojević, potpredsednik Srpskog filozofskog društva Rade Kalik i, u ime izdavača, Jagoš Đuretić.

Blagojević je uporedio revnost Si Đinpinga u borbi za iskorenjivanja ekstremnog siromaštva u Kini i njegovu posvećenost uspostavljanju novih međunarodnih odnosa zasnovanih na miru, uzajamnoj koristi, jednakosti, bez obzira na veličinu države, na poštovanju različitosti, očuvanju vlastite kulture, jezika i pisma, a istovremeno i na poštovanju drugih kultura i drugih jezika i pisama.

Predsednik je kao mladić, u vreme kulturne revolucije, bio poslat sa grupom omladinaca u jedno udaljeno selo u polupustinjskoj oblasti Kine i suočio se sa bedom ekstremnog siromaštva. Shvatio je da se taj kraj može preporoditi samo ukoliko dođe do stalnog izvora vode. Zato je, uz pomoć drugova, počeo da kopa bunar i kada je iz njega potekla voda, to je bio znak da započinje potpuno novi način života u tom kraju.

"Kao što je sam svojim radom doprineo iskorenjivanju siromaštva, tako je svojim opredeljenjem za mir i međusobno poštovanje počeo da gradi nove odnose Kine sa drugim državama", rekao je Blagojević i posebno akcentovao konfučijansku tradiciju, po kojoj su očuvanje mira, harmonija, uvažavanje različitosti i međusobno poštovanje temelj na kojem počiva zdravo društvo.

Upravo su to kategorije na kojima se zasnivaju odnosi Kine sa drugim zemljama.

Ako hoćeš da stigneš daleko idi sa drugima

Rade Kalik je istakao da se Kina, u svojim međunarodnim odnosima, opredelila da se ne ponaša kao imperija koja nameće svoje ideje, svoj politički sistem i svoj ekonomski razvoj drugim zemljama, već insistira na jednakosti i međusobnom poštovanju. Zato Si u knjizi posebno naglašava očuvanje vlastite kulture i tradicije, istovremeno poštujući različitosti, druge kulture i njihove tradicije.

Bitno je, po Siju, da obe strane imaju koristi, a ne da isključivo jača strana izvlači daleko veću korist.

Jagoš Đuretić je naglasio da je naslov "Izgradnja zajedničke budućnosti čovečanstva" posebno indikativan za savremene izuzetno teške i komplikovane međunarodne odnose u kojima se sve zemlje ovog sveta naoružavaju da bi ratovale jedna protiv druge ili se udružuju kako bi ratovale jedna protiv drugih i sve to u uslovima eksplozivnog tehnološkog napretka. Posebno je važno što knjigu potpisuje nesporni ideološki vođa i predsednik jedne od dve najmnogoljudnije zemlje (Kina i Indija), i jedna od dve ekonomski najbogatije zemlje sveta koju svet vidi kao naslednicu Amerike na svetskom tronu.

Si Đinping u knjizi, pa čak i samim naslovom, snažno poziva sve zemlje ovog sveta, velike i male, da se udruže u izgradnji zajedničke budućnosti i ravnopravnog položaja velikih i malih, čime bi se osigurao svestrani napredak svakog naroda.

Oslonac za te ideje iskazao je još u prvoj knjizi - "Priče i kazivanja", koju je srpski izdavač objavio 2019, opredeljujući se za konfučijansko načelo "ako hoćeš da stigneš brzo idi sam, a ako hoćeš da stigneš daleko idi sa drugima". Si Đinping se očigledno opredelio da ide daleko.

image