Kultura

"Dečije povrede": Sloboda Mićalović i Vuk Kostić u Narodnom pozorištu

Duo drama na sceni "Raša Plaović" prati dvoje mladih koji se sreću tokom razdoblja od tri decenije
"Dečije povrede": Sloboda Mićalović i Vuk Kostić u Narodnom pozorištu© Народно позориште Београд

Gostujuća predstava "Dečije povrede", po tekstu Džozefa Radživa i u režiji Ivana Vukovića, biće premijerno izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu 1. novembra (20:30) na sceni "Raša Plaović".

U duodrami koja prikazuje toplu, ljudsku priču o dvoje mladih, naizgled sličnih a podjednako nesrećnih i usamljenih, koji se sreću tokom razdoblja od tri decenije, uloge tumače Sloboda Mićalović i Vuk Kostić.

Prvo izvođenje ove predstave održano je letos u okviru Beogradskog letnjeg festivala - Belef, kao otvorena proba.

"Dečije povrede nisu klasična ljubavna priča. Već od prve scene, u školskoj ambulanti, pratimo devojčicu Kajlin, sa teškim bolom u stomaku i mračnim oblakom iznad njene glave, i Daga, dečkića koji se upravo sjurio sa krova škole biciklom - jasno nam je da naši junaci nisu tipična deca. Od njihove osme do 38. godine, gledamo njihove susrete po raznim mestima za lečenje, uvek sa novim ožiljcima, i na telu i na duši. Kako da voliš nekoga, ako ne umeš da voliš sebe... Uz puno humora i tuge, jer maske uvek idu zajedno, pred nama se odvija priča o dvoje ljudi koji ne umeju da se uklope ovaj svet", ističe reditelj Vuković.

Kostime je kreirala Dragica Laušević, scenografiju je osmislila Ema Stojković Jerinić, dok muziku zajednički potpisuju Munik i Stevan Radulović.

Dramski pisac Džozef Radživ napisao je 2011. "Dečije povrede", koje po žanru predstavljaju kombinaciju crne komedije i melodrame. Reč je o jednom od originalnijih mladih američkih pisaca, finalisti izbora za Pulicerovu nagradu 2010. sa komadom "Bengalski tigar u bagdadskom zoološkom vrtu" i dobitniku nagrade "Obi" (2018) za dramu "Opiši noć".

image