Kultura

Narodno pozorište Republike Srpske gostuje u BDP-u: Čehov i Nušić u fokusu

Još prošle godine, u okviru festivala "Naši dani" uspostavljena je saradnja između dva teatra
Narodno pozorište Republike Srpske gostuje u BDP-u: Čehov i Nušić u fokusu© Народно позориште Републике Српске

Narodno pozorište Republike Srpske gostovaće od 30. oktobra do 1. novembra u Beogradskom dramskom pozorištu sa tri predstave u okviru festivala "Naši dani", kojim je prošle godine uspostavljena saradnja između ova dva teatra. Dramski umetnici iz Srpske izvešće u Beogradu predstave "Stranci u noći", "Ivanov" i "Ožalošćena porodica".

U ponedeljak 30. oktobra, u 19:30 časova festival će otvoriti predstava "Stranci u noći" prema tekstu u adaptaciji Ane Đorđević, a u režiji Slađane Kilibarde. Dan kasnije, u utorak, 31. oktobra, biće izveden komad Antona Pavlovića Čehova "Ivanov", u režiji Željka Đukića. Kao treća predstava na festivalu biće odigrana "Ožalošćena porodica", Branislava Nušića, a u režiji glumca, muzičara, scenariste i reditelja Nikole Kolje Pejakovića.

"Tražimo onog Nušića koji istinito govori o sebi i svojima, o našim ljudima i prokletstvu mentaliteta. Smeh, ako se negde i ukaže, leden je i opor. Naši likovi su stvarni i prepoznatljivi, možete da ih sretnete na ulici. Izvor komičnog je u mentalitetu, ali tu je, baš u mentalitetu, i izvor crnila, izvor nesreće. To je ono što pokušavamo da napipamo u našoj Ožalošćenoj porodici i ovom našem žalosnom vremenu", napisao je Pejaković povodom premijere predstave.

image