Kultura

Dani Zorana Radmilovića: Trijumf Nenada Jezdića kao Bore šnajdera

Nagradu za glumačku bravuru "Zoranov brk" dobila je Hana Selimović za ulogu Virdžinije u predstavi "Čista soba" Ateljea 212
Dani Zorana Radmilovića: Trijumf Nenada Jezdića kao Bore šnajdera© Antonio Ahel / ATA Images

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje 32. pozorišnog festivala Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru pripalo je Nenadu Jezdiću za ulogu Bore šnajdera u predstavi "Razvojni put Bore šnajdera" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, po tekstu Aleksandra Popovića, u režija Egona Savina.

"Ovo je drama plejade ljudi, o onima koji grade i razgrađuju, a ne o onima koji ruše. Bora šnajder je naš daleki rođak i predak. Postojao je i postoji i danas. Veliki je izazov kad se radi Aca Popović. Vraćam se na to što je pisac rekao: 'Nije lako Srbin biti'. Ima li išta uzbudljivije za glumce sa naših prostora nego da se bavimo svojim mentalitetom?", rekao je Jezdić svojevremeno.

Da je saradnja Savina i Jezdića na tekstu Ace Popovića nepogrešiv recept za uspeh potvrđuje to što je nagradu "Zoran Radmilović", jednu od najprestižnijih glumačkih nagrada na ovim prostorima, Jezdić poneo i 2005. za ulogu Lepog Duleta u predstavi "Smrtonosna motoristika". 

Specijalno priznanje za glumačko ostvarenje ove godine dobio je Ozren Grabarić za ulogu Mefista u Geteovom "(Pra)Faustu" Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Borisa Liješevića.

Nagradu za glumačku bravuru "Zoranov brk" dobila je Hana Selimović za ulogu Virdžinije u predstavi "Čista soba" Ateljea 212.

Žiri festivala, u sastavu: Miroslav Radonjić, predsednik, Duško Ljuština i Nenad Novaković, članovi, odlučio je da priznanje za najbolju režiju na 32. Danima Zorana Radmilovića pripadne reditelju Veljku Mićunoviću za predstavu "Očevi i oci" Narodnog pozorišta iz Beograda. Inače, ovo je novustanovljena nagrada "Zoranovih dana".

Priznanje publike osvojila je predstava "Razvojni put Bore šnajdera" Jugoslovenskog dramskog pozorišta. 

image