Kultura

Svetska premijera srpskog filma "Sunce mamino" na festivalu u Talinu

Novi film reditelja Koste Đorđevića je ljubavna komedija o odrastanju tinejdžera u Beogradu, u kojoj glavne uloge tumače Pavle Čemerikić i Branka Katić
Svetska premijera srpskog filma "Sunce mamino" na festivalu u Talinu© Кинематографска кућа / МЦФ Мегаком филм

Svetska premijera novog srpskog igranog filma "Sunce mamino", scenariste i reditelja Koste Đorđevića, biće održana 5. novembra 2023. na prestižnom filmskom festivalu "Crne noći" (Black Nights Film Festival) u Talinu. Film će biti prikazan u takmičarskom programu omladinskog filma "JustFilm", a ubrzo nakon Estonije biće prikazivan i na redovnom repertoaru bioskopa u Srbiji.

Novi film reditelja filmova "S/Kidanje" i "Reži", je tinejdžerska, porodična melodrama o sedamnaestogodišnjaku Relji koji organizuje sahranu svoje bake u trenutku kada shvati da je to način da pridobije devojku u koju je zaljubljen.

Sniman tokom leta 2021, u vreme pandemije korova virusa, na autentičnim lokacijama koje oslikavaju beogradsko leto, "Sunce mamino" je i ljubavna komedija o odrastanju tinejdžera na ulicama i krovovima Beograda u kojoj protagonista Relja manevriše između ljubavi i smrti.

Glavna uloga poverena je talentovanom mladom glumcu Pavlu Čemerikiću, a ostale uloge tumače Denis Murić, Alisa Radaković i Pavle Mensur, uz podršku starijih koleginica - Branke Katić, Dubravke Kovjanić i Draginje Voganjac.

Reditelj Đorđević ističe da je reč o toploj porodičnoj priči ispričanoj iz ugla do ušiju zaljubljenog tinejdžera koji ne bira sredstva kako da dođe do devojke u koju je zaljubljen:"Kako to obično biva u životu i na filmu, njegovi postupci dovešće do neočekivanog razvoja situacije pa će na kraju filma umesto da osvoji devojku, konačno uspostaviti emotivan odnos sa svojom mamom. Ubeđen sam da nam je danas svima baš ovakav kraj potreban i da je domaća publika željna ovakvog filma."

"Sunce mamino" je srpsko-hrvatska koprodukcija, nastala u saradnji "Kinematografske kuće" i "Marinis medije". Producenti filma su reditelj Đorđević, Miloš Ivanović i Bojana Andrić, direktorka fotografije. Film je montirao Vladimir Gojun, a kompozitor muzike je Filip Mitrović.

image