Kultura

Balada disidenata: Pet najvećih holivudskih boraca protiv sistema ponovo u centru pažnje

"Slobodoumni" Holivud nastavlja da se razračunava sa zvezdama nepodobnih stavova
Balada disidenata: Pet najvećih holivudskih boraca protiv sistema ponovo u centru pažnjeGetty © Theo Wargo / Tribeca Film Festival

Debatu da li umetnost možemo posmatrati odvojeno od umetnika koji iza nje stoji i da li je vrednost kulture izvan političkog konteksta u kome ona nastaje, "slobodoumni" Holivud nastavlja da rešava po kratkom postupku - otkazujući i prokazujući svakoga ko se drzne da protivreči dominantnom narativu. 

Ne bi, dakle, trebalo da nas čudi to što se na Zapadu danas "prepravljaju" klasici kako bi bili "politički korektniji", zabranjuju dela ruskih umetnika i "kenseluju" istorijske ličnosti, budući da čelnici holivudskih studija nemaju zadršku ni kada su u pitanju njihove zvezde nepodobnih stavova.

U poslednjoj čistki su tako nastradale glumice Suzan Sarandon i mlada Melisa Barera, koje su otpuštene sa projekata nakon što su kritikovale američku politiku i odnos prema sukobu Izraela i Hamasa. 

"Zapadni mediji vam prikazuju samo izraelsku stranu priče. Zašto to rade - ostaviću vas da zaključite sami", napisala je Berera (30), koja se proslavila vodećom ulogom u filmskom mjuziklu "Visine Njujorka". Kako je pisao "Verajati", glumica je nakon toga izbačena iz produkcije filma "Vrisak 7" produkcijske zbog "antisemitskih komentara" i oživljavanja stereotipa da Jevreji kontrolišu medije. 

Njena starija koleginica, poznata američka glumica Suzan Sarandon (77) izbačena je iz glavne holivudske agencije "Junajted talent ejdžensi", koja zastupa talentovane umetnike i profesionalce u industriji zabave, jer je rekla da "uplašeni Jevreji sada počinju da shvataju kako izgleda biti musliman u Americi".

Oskari za pobunjenike idu...

Tekstovi u medijima "Neočekivane ličnosti koje su kenselovane u 2023. godini", "Proširena lista glumaca sa kojima Holivud više ne sarađuje" i "Evo ko sve u narednom periodu neće dobijati uloge u Holivudu", sve su popularniji. Međutim, "otkazivanje" umetnika u američkoj "fabrici snova" nije nikakva novotarija, već je pre tradicionalan, dobro razrađen mehanizam kojim se stvara privid opšte podrške i saglasnosti sa potezima establišmenta. Ipak, uprkos pokušajima da se nepodobni zadrže ispod svakog radara, njihovi glasovi neretko i dalje uspevaju da nađu put do publike.

Slavni američki reditelj, scenarista, producent Oliver Stoun, dobitnik tri Oskara (za adaptirani scenario filma "Ponoćni ekspres" i za režiju filmova "Vod" i "Rođen 4. jula") usudio se, između ostalog, da kritikuje američku invaziju na Irak, diktat političke korektnosti u Holivudu i otvoreno kaže da će "Rusi i Srbi u Holivudu uvek biti loši momci", a odbačen je kao "levičar i teoretičar zavera koji voli komunističke diktatore".

Posle "Razgovora sa Putinom", četvorodelnog dokumentarnog serijala koji je 2017. izazvao veliku pažnju svetskih medija, srpski mediji su preneli da je filmska redakcija RTS-a otkupila paket dugometražnih Stounovih dokumentarnih filmova o genezi sukoba u Ukrajini – "Ukrajina u plamenu" i "Otkrivanje Ukrajine".

Gledaoci Javnog servisa Srbije su ove godine takođe mogli da gledaju Stounovu seriju "Tajna istorija Sjedinjenih Država" od 12 epizoda.

Junak serijala filmova "Pobesneli Maks", "Smrtonosno oružje", nekada najplaćeniji glumac Amerike, producent i reditelj Mel Gibson godinama je u nemilosti holivudskog establišmenta zbog navodno antisemitskih stavova i optužbi da u filmskoj industriji vladaju pedofili. Mnoge producentske kuće prekinule su saradnju sa dobitnikom Oskara za film "Hrabro srce" nakon optužbi bivše žene, ruske pijanistkinje Oksane Grigorijeve za nasilje u porodici. 

Delimično i zbog njegove podrške, u Holivudu je prokazan Džim Kavizel, glumac poznat po ulozi Isusa u Gibsonovom "Stradanju Isusovom". Na teret mu se stavljaju i "rigidna katolička ubeđenja" i "bliskost sa alternativnom desnicom" (nedavno je, kako su preneli mediji, bio i počasni gost ultrareligioznog događaja u Zagrebu). Sve to ga, međutim, nije sprečilo da, uz brojne prepreke i poteškoće, snimi film koji je po gledanosti mogao da parira velikim holivudskim blokbasterima - "Zvuk slobode" koji se bavi temom trgovine decom.

Iako su kritičari i publika širom sveta visoko ocenili "Zvuk slobode", mnogi zapadni mediji poput Si-En-Ena i "Gardijana" upadljivo i neobjašnjivo su kritikovali ovaj niskobudžetni film zasnovan na istinitoj priči o bivšem vladinom agentu koji razbija lanac seksualnog zlostavljanja dece u Kolumbiji.

Na holivudskoj crnoj listi neretko je i čuveni glumac, muzičar i aikido borac Stiven Sigal koji je 2016. dobio državljanstvo Republike Srbije, a već sledeće godine i Ruske Federacije. Zvezda američkih akcionih filmova nedavno je najavio da su počele pripreme za snimanje njegovog dokumentarnog filma o pravoj istini o Donbasu.

"Trenutno radimo na dokumentarnom filmu o događajima koji se dešavaju u zoni Specijalne vojne operacije, pošto smatram da je ovo veliki zadatak – da i nama i celom svetu pokažemo šta se tamo zaista dešava, da pokažemo svu istinu", poručio je Sigal.

image