Kultura

Uži izbor za Oskara: Ne može bez Ukrajinaca

Ostvarenje"20 dana u Marijupolju" Mstislava Černova našlo se na skraćenoj listi kandidata za "Oskara" u dve kategorije: najbolji dokumentarac i najbolji strani film
Uži izbor za Oskara: Ne može bez UkrajinacaGetty © Al Seib/A.M.P.A.S. via Getty Images

Film "Barbi" i dokumentarac Asošijejted presa sa linije fronta "20 dana u Marijupolju" jedan korak su bliže nominaciji za nagradu "Oskar". Američka akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je kraću listu kandidata u 10 kategorija koje uključuju najbolju originalnu pesmu, dokumentarni film, strani film, originalnu muziku za film, ali i najbolju frizuru i šminku, vizuelne efekte i zvuk.

Ostvarenje"20 dana u Marijupolju" Mstislava Černova našlo se na užoj listi kandidata za "Oskara" i u kategoriji najbolji dokumentarac i najbolji strani film, a u ovoj poslednjoj predstavlja Ukrajinu, prenosi AP. 

Očekivano, "Barbi" Grete Gervig, "Openhajmer" Kristofera Nolana i "Ubistva pod cvetnim mesecom" Martina Skorsezea najprisutniji su među finalistima u brojnim kategorijama, uključujući i one za najbolju muziku i zvuk.

U kategorijama scenske šminke, vizuelnih efekata i muzike probili su se i "Zona interesa" Džonatana Glejzera i "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa, dok je "Spajdermen: Putovanje kroz Spajder-svet" kandidat u kategoriji vizuelnih efekata, najbolje pesme i najbolje originalne muzike. 

Među nominovanima za najbolji dokumentarac, osim "20 dana u Marijupolju" su i "Američka simfonija" o muzičaru Džonu Batistu, dokumentarac o glumcu Majkl Džej Foksu, "Putovanje na Mars: Projekat Niki Đovani", "Večna memorija", "Četiri ćerke"... Neki su bili iznenađeni što u užu listu kandidata nije uvršten "Kokomo siti" o životu crnih transseksualnih prostitutki, kao i "Mali Ričard: Ja sam sve", navodi AP.

Dodaje se i da se "Barbi" nije našla u užem izboru kandidata za najbolju scensku šminku i frizuru, kao što ni "Openhajmera" nema među kandidatima za najbolje vizuelne efekte, iako je bio na široj listi od 20 ostvarenja. 

Konačne nominacije za sve kategorije biće objavljene sutra, a 96. ceremonija dodele "Oskara" biće održana 10. marta tradicionalno u "Dolbi teatru" u Los Anđelesu.    

image