Kultura

Dodeljeni "Zlatni globusi": Trijumf "Openhajmera", globalni fenomen "Barbi" neslavno propao

Apsolutni pobednik ovogodišnje dodele nagrada filmskih kritičara i novinara je poslednji film Kristofera Nolana
Dodeljeni "Zlatni globusi": Trijumf "Openhajmera", globalni fenomen "Barbi" neslavno propao© Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello

Na 81. dodeli "Zlatnog globusa" u Los Anđelesu najviše nagrada pripalo je filmu "Openhajmer" reditelja Kristofera Nolana, koji je od osam nominacija poneo pet nagrada, uključujući i priznanje za najbolji film u žanru drame. 

Film "Jadna stvorenja" u režiji Jorgosa Lantimosa proglašen je najboljim u kategoriji komedija ili mjuzikl. Ostvarenje "Barbi", koje je imalo čak 10 nominacija, dobilo je samo dve nagrade. Veliki pobednik među TV serijama je "Naslednici".

Aposlutni pobednik ovogodišnje dodele Zlatnog globusa je ostvarenje "Openhajmer" koji je dobio nagrade u kategorijama: za najbolji film, režiju, najboljeg glumca, najbolju sporednu mušku ulogu i najbolji orginalni scenario.

Nagrada za najbolju glumicu u kategoriji drame otišla je u ruke Lili Gladstoun za ulogu u filmu "Ubistva pod cvetnim mesecom" reditelja Martina Skorsezea, dok je za najboljeg glumca u istoj kategoriji proglašen Kilijan Marfi za ulogu u filmu "Openhajmer".

Najbolji glumac u kategoriji komedija ili mjuzikl je Pol Đamati za ulogu u filmu "The Holdovers", dok je najbolja glumica u istoj kategoriji Ema Stoun za ulogu u ostvarenju "Jadna stvorenja".

Najbolji sporedni glumac je Robert Dauni Džunior za ulogu u "Openhajmeru", dok je nagrada za najbolju sporednu glumicu otišla u ruke Davajn Džoj Randolf za ulogu u ostvarenju "The Holdovers".

Serija "Naslednici" osvojila je najviše nagrada kada je reč o TV formatima. Dobitnici su "Zlatnog globusa" za najbolju dramsku seriju, najbolji glumac Kiran Kalkin i najbolja glumica Sara Snuk proglašeni su upravo iz te serije, dok je nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu otišla u ruke Metjua Makfadjena.

Serija "Medved" proglašena je za najbolju TV seriju u žanru komedije. Najbolji glumac u toj kategoriji je Džeremi Alen Vajt, a najbolja glumica Ajo Edebiri – oboje za uloge u seriji "Medved".

Iako je na listi nominacija vodio globalni fenomen "Barbi" sa čak 10 nominacija, dobio je svega dve nagrade i to za najbolju originalnu pesmu i za film koji je ostvario najveću zaradu u bioskopima, što se prema podacima sa blagajni znalo i pre same dodele.

Nagradu za najbolji scenario dobili su Džastin Trit i Artur Harari za "Anatomiju pada", a taj film je proglašen i za najbolji film van engleskog govornog područja.

Najbolji animirani film je japanski "Dečak i čaplja".

image