Kultura

Putujuća izložba "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta" u Ruskom domu

Nakon Novog Sada, Bele Crkve i Beograda, izložba će gostovati u Novom Bečeju, kao jednom od mesta sa najvećom koncentracijom "belih" Rusa koji su u Srbiju došli između dva svetska rata
Putujuća izložba "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta" u Ruskom domu© FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/ bs

Udruženje "Petrovaradin Medija" i Ruski dom pozivaju na svečano otvaranje izložbe "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta", koja će biti upriličena u utorak, 20. februara, sa početkom u 18.00 časova, u Ruskom domu u Beogradu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju fotografija, izložba će predstaviti javnosti istorijat pozorišta u Srbiji koji je stvaran pod uticajem "belih" Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije.

Osnivanje baleta u Srbiji, veliki doprinos razvoju opere, profesionalizacija scenografije i kostimografije, uticaj na režiju – za sve su to, između ostalog, zaslužni ruski doseljenici.

U Srbiju dolaze nakon saradnje sa Stanislavskim, Nemirovič-Dančenkom, Mejerholjdom, Anom Pavlovom, Fjodorom Šaljapinom i mnogim drugim legendarnim imenima, te donose iskustvo Moskovskog hudožestvenog teatra, Boljšoj teatra, petrogradskih Aleksandrinskog i Marijinskog teatra, ali i ostalih ustanova u kojima su stvarali.

Nakon Novog Sada, Bele Crkve i Beograda, izložba će gostovati u Novom Bečeju, kao jednom od mesta sa najvećom koncentracijom "belih" Rusa koji su u Srbiju došli između dva svetska rata.

Projekat se realizuje uz institucijalnu podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i medijsku podršku kompanije "Color Media Communications".

Istorijsku građu za izložbu ustupio je Muzej pozorišne umetnosti Srbije.

Izložba "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta" biće otvorena za posetioce Ruskog doma do 29. februara.

image