Kultura

Bafta nagrade: Openhajmer dominirao u sedam kategorija, Barbi bez ijednog priznanja

Zanimljivo je da je drama na nemačkom jeziku "Zona interesa" Džonatana Glejzera osvojila tri Bafta nagrade, uključujući priznanja za najbolji britanski film, ali i za najbolji film koji nije na engleskom jeziku
Bafta nagrade: Openhajmer dominirao u sedam kategorija, Barbi bez ijednog priznanja© Photo by Stephane Cardinale - Corbis/Corbis

Film Kristofera Nolana "Openhajmer" zabeležio je najveći uspeh na dodeli filmskih nagrada Bafta u Londonu, odnevši pobedu u sedam kategorija, uključujući priznanje za najbolji film, najboljeg glumca i najbolju režiju.

Nagradu za najbolji film u ime "Openhajmera" preuzeo je bračni par Ema Tomas i Kristofer Nolan, koji su uz Čarlsa Rovena bili producenti, dok je irski glumac Kilijan Marfi, za ulogu Džeja Roberta Openhajmera, američkog teoretskog fizičara koji se smatra "ocem atomske bombe", osvojio priznanje za najboljeg glumca.

Film "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa dobio je pet priznanja, uključujući nagradu za najbolju glumicu koja je pripala Emi Stoun, prenosi Bi-Bi-Si.

Zanimljivo je da je drama na nemačkom jeziku "Zona interesa" Džonatana Glejzera, nastala u američko-britansko-poljskoj koprodukciji, osvojila tri Bafta nagrade, uključujući priznanje za najbolji britanski film, ali i za najbolji film koji nije na engleskom jeziku.

Film "Barbi" ostao je bez ijednog priznanja, iako je bio nominovan u pet kategorija. 

Najveći broj nominacija na ovogodišnjoj dodeli Bafta nagrade imao je film "Openhajmer" Kristofera Nolana, čak 13, a slede ga "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa sa 11 nominacija i "Ubistva pod cvetnim mesecom" Martina Skorsezea i "Zona interesa" Džonatana Glejzera sa po devet nominacija.

Dodelu Bafta nagrada organizuje Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti koju je 1947. godine osnovala grupa britanskih filmskih producenata sa ciljem da razvija i odaje priznanje najboljim filmovima, TV emisijama i igricama.

image