Kultura

Spomenik Putujućem glumcu ponovo u Skadarliji

Drvena statua je očišćena od insekata i atmosferskih naslaga, restaurisana i konzervirana, a modifikovan je i postojeći postament

Spomenik Putujućem glumcu u Skadarliji, koji je 1989. podignut u čast pisca, pozorišnog stvaraoca i učitelja stranih jezika Joakima Vujića, nakon tri meseca restauracije i konzervacije vraćen je na svoju poziciju, na uglu ulica Skadarske i Gospodar Jevremove.

"Radovi su podrazumevali totalnu fumigaciju drveta u kontrolisanom i bezbednom prostoru koja je trajala 38 dana i tokom koje su eliminisani svi aktivni ili trenutno neaktivni insekti, čišćenje svih starih zaštitnih premaza, fleka i atmosferskih naslaga, uklanjanje plombi prethodne restauracije, površnu i dubinsku konsolidaciju materijala, saniranje mikropukotina i restauraciju većih oštećenja, kao i nanošenje zaštitnog premaza na površinu drveta", precizirala je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivera Vučković.

Dodala je i da je modifikovan postojeći postament, kako bi se na što bolji način obezbedila stabilnost i sigurnost spomenika.

Radove na konzervaciji i restauraciji pratili su autor Jovo Petijević, kao i JP "Putevi Beograd", koje je obezbedilo sredstva za konzervatorsko restauratorske radove na spomeniku i Gradskoj opštini Stari grad.

image