Kultura

Obnavlja se kuća Mileve Marić Ajnštajn u Rumi: Spomen-soba i galerijski prostor

Radovi na fasadi treba da počnu u aprilu, a nakon završetka rekonstrukcije objekat će imati memorijalnu sobu posvećenu porodici Marić, sa osvrtom na život i delo naučnice, kao i na rad njenog brata Miloša Marić
Obnavlja se kuća Mileve Marić Ajnštajn u Rumi: Spomen-soba i galerijski prostor© Министарство културе Републике Србије

Ministarstvo kulture Republike Srbije podržaće obnovu porodične kuće Mileve Marić Ajnštajn (1875–1948) u Rumi a u susret jubileju 150 godina rođenja srpske naučnice. Projekat obnove je podnela opština Ruma na konkursu ministarstva "Gradovi u fokusu".

"U prvoj fazi projekta planirana je njena potpuna rekonstrukcija, pa će nakon završenih arhitektonsko građevinskih radova, buduća 'Spomen-kuća Mileve Marić Ajnštajn' imati galerijski prostor, spomen-sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo", naveli su iz ministarstva.

Ministarka kulture Maja Gojković i predsednica opštine Ruma Aleksandra Ćirić dogovorile su se da će radovi započeti u aprilu i istakle da će buduća postavka biti važan deo ne samo kulturnog i turističkog potencijala opštine Ruma već i mesto obrazovanja mladih generacija.

Realizacija drugog dela projekta planirana je tokom 2025. godine.

Objekat će imati memorijalnu sobu posvećenu porodici Marić, sa osvrtom na život i delo naučnice, kao i na rad njenog brata Miloša Marić, naučnika čiji su radovi na polju mitoze i amitoze postavili temelje kloniranja, dodali su iz ministarstva.

Galerijski prostor će pak biti namenjen izlaganju bogatog savremenog stvaralaštva opštine Ruma.

Iz ministarstva su istakli da kuća u Železničkoj ulici 38, u kojoj je Milena živela sa porodicom od 1877, ima nespornu istorijsku vrednost.

"Nakon dugogodišnjeg urušavanja kuće porodice Marić, koja je bila u privatnom vlasništvu, u septembru 2023. godine je uz zalaganje opštine Ruma prešla u opštinsko vlasništvo i sada su se stekli uslovi za njenu obnovu", navedeno je iz ministarstva.

Obnova kuće Marić Anštajn jedan je od 48 projekata širom Srbije koje ove godine finansira Ministarstvo kulture u iznosu od 350 miliona dinara.

image