Kultura

Šekspir je verovatno glumio u komediji Bena Džonsona iz 1598, tvrdi stručnjak

Uprkos činjenici da je Šekspir bio ne samo jedan od najvećih dramaturga svih vremena već i glumac, ne postoje jasni tragovi koji bi ukazali na konkretne uloge koje je Bard za života igrao
Šekspir je verovatno glumio u komediji Bena Džonsona iz 1598, tvrdi stručnjakGetty © Photo by Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images

Vilijam Šekspir je glumio u komadu Bena Džonsona iz 1598. godine, tvrdi je jedan od najvećih poznavalaca Šekspirovog dela Daren Friberi-Džons, pozivajući se na "upadljive sličnosti" između Džonsonovog dela "Svako po svojoj ćudi" i kasnijih Šekspirovih drama.

Friberi-Džons je na osnovu lingvističke analize zaključio da je Šekspir igrao opsesivno-ljubomornog muža Torela u pomenutoj drami Bena Džonsona koja datira iz 1598. godine, piše "Gardijan".

Stručnjak koji predaje o Šekspirovim dramama u Bardovom rodnom Stratfordu na Avonu, otkrio je "upadljive sličnosti" između fraza u komadu "Svako po svojoj ćudi" i Šekspirovih drama poput "Otela" i "Hamleta".

"Gramatički obrasci i sličnosti u toku misli između njegovih stihova i (govora) Torela – kojeg je Džonson preimenovao u Kitlija u svojoj reviziji – sugerišu da je Šekspir bio dobro upoznat sa tom ulogom. Međutim, Šekspir, budući genije, uzima perje drugog dramatičara i pretvara ga u pauna", navodi Friberi-Džons.

Prema njegovim rečima, zna se da je Šekspir glumio u sopstvenim dramama, ali nema čvrstih dokaza o tome koje je likove igrao.

"Postoje usmena predanja koja ga povezuju sa ulogom duha Hamletovog oca i starca Adama u 'Kako vam drago'", naveo je Friberi-Džons.

On će svoje zaključke predstaviti u knjizi pod naslovom "Šekspirovo pozajmljeno perje" koja će biti objavljena u oktobru.

Knjiga istražuje Šekspirove odnose sa drugim dramskim piscima, njihove uticaje i saradnju.

image