Kultura

Novi film Fransisa Forda Kopole premijerno u Kanu, Lukasu nagrada za životno delo

Gala premijera Kopolinog filma "Megalopolis", na kojem je radio 40 godina i uložio 100 miliona dolara, biće održana 17. maja na Kroazeti
Novi film Fransisa Forda Kopole premijerno u Kanu, Lukasu nagrada za životno delo© Tanjug/Jordan Strauss/Invision/AP

Novi film reditelja Fransisa Forda Kopola "Megalopolis" biće premijerno prikazan u zvaničnoj konkurenciji 77. Filmskog festivala u Kanu. Gala premijera filma biće održana 17. maja, objavio je američki magazin "Verajeti", uoči sutrašnjeg objavljivanja kompletnog programa festivala koji počinje 14. maja.

Kopola je za "Megalopolis" napisao scenario još osamdesetih i konačno je zavšrio film, uloživši više od 100 miliona dolara sopstvenog novca u projekat.

Iako se detalji radnje filma ne otrkivaju mnogo, a Kopola film često naziva neopisivom enigmom, zvanični sinopsis glasi: "Sudbina Rima proganja savremeni svet koji nije u stanju da reši sopstvene društvene probleme u epskoj priči o političkim ambicijama, genijalnostima i ljubavnim konfliktima".

Priča je smeštena u alternativnu verziju Njujorka pod nazivom "Novi Rim".

"Koliko često mislim na drevni Rim? Poprilično, jer je Rimska republika poslužila kao primer mojoj zemlji Americi i njenim institucijama i bila je inspiracija za moj predstojeći film 'Megalopolis'", napisao je Kopola na Instagramu prošlog septembra.

On je naveo da se njegova fascinacija Rimskom Republikom zasniva na borbi između političkih partija tokom koje je interes republike popustio "ambicijama nekolicine moćnih ljudi koji su zastupali ciljeve političkih partija da uspostave sopstveno bogatstvo i vlast oslanjajući se na oružane snage da postignu te ciljeve".

Inače, organizatori festivala u Kanu, koji počinje 14. maja, ranije su najavili premijere filmova "Furiosa: Saga o ludom Maksu" Džordža Milera i "Horizont, američka saga" Kevina Kostnera.

Ranije danas, saopšteno je da će američki reditelj i producent Džordž Lukas, idejni tvorac "Ratova zvezda" dobiti počasnu "Zlatnu palmu" za životno delo.

image