Kultura

"Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju": Kulturna saradnja Srbije i Kine

Posebno sam ponosan što današnja manifestacija potvrđuje naše obostrano prepoznavanje duboke i suštinske povezanosti medija i kulture u savremenom svetu, naglasio je ministar kulture Nikola Selaković
"Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju": Kulturna saradnja Srbije i Kine© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je danas na promociji kulturne razmene Srbije i Kine na temu "Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju" da, zahvaljujući susretu na najvišem nivou, danas imamo sjajnu priliku da dodatno ojačamo domen kulturne saradnje.

Selaković je, na promociji, koju je u okviru zvanične posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji organizovala Kineska medijska grupa u saradnji sa Radio-televizijom Srbije, najavio potpisivanje Pisma o namerama između Ministarstva kulture Srbije i Kineske medijske grupe.

"Zadovoljstvo mi je da se obratim povodom ovog značajnog događaja u sklopu izuzetno važne posete, godine ili posete decenije predsednika Narodne Republike Kine, druga Si Đinpinga Republici Srbiji, koja će dati još jedan izvanredan podsticaj našoj sveobuhvatnoj strateškoj saradnji i našem čeličnom prijateljstvu, u skladu sa vizijom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika NR Kine Si Đinpinga", naglasio je Selaković.

Selaković je pozdravio saradnju nacionalnih medija, premijeru serije "Drevne kineske mudrosti" koje je citirao kineski predsednik, pokretanje zajedničkog snimanja dokumentarnih filmova i druge aktivnosti u ovom okviru i ukazao da to najbolje svedoči o raznolikosti i ogromnom potencijalu saradnje.

"Današnju inicijativu ostvarujemo u skladu sa programom 'Pojas i put' i novi 'Put svile' i još jednom potvrđenim prioritetima razvoja međunarodne kulturne saradnje Republike Srbije i u novom mandatu i sastavu Vlade. Kroz ovu razmenu od izuzetnog značaja daćemo još jedan podsticaj razvoja odnosa u ovom posebno važnom trenutku. Posebno sam ponosan što današnja manifestacija potvrđuje naše obostrano prepoznavanje duboke i suštinske povezanosti medija i kulture u savremenom svetu", naglasio je Selaković, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Ministar kulture je rekao da je prošli vek prošao u znaku gesla "medij je poruka", odnosno da mediji postaju ključni i nezaobilazni deo globalizovanog života, mašina koja stvara poruku koju prenosi i ukazao da u se našem veku borimo da medije, čija moć nastavlja da raste, oplemenimo i učinimo glasnikom vrednosti kao što su solidarnost i humanost.

"Negujući medije kao javno dobro, mi znamo da je u njihovom jezgru kultura, kao moć kreativnosti i inspiracije, uslov da oni deluju na dobrobit čovečanstva. Posmatrajući širu sliku, moramo da održimo fokus na najvažnijim vrednostima", pojasnio je Selaković.

image