Magazin

Ove stvari nikada ne bi trebalo da perete u veš mašini

Pranje veša je (uglavnom) veoma jednostavno, ali i pored toga mnogi od nas prave greške kada pune veš mašinu. U najboljem slučaju te greške će nas koštati koliko i uništena košulja ili par obuće, a u najgorem - koliko i nova veš mašina.
Ove stvari nikada ne bi trebalo da perete u veš mašini© Canva / Rido

Oznake na garderobi i predmetima za pokućstvo, poput prekrivača, jastučnica i slično, jasno propisuju na koji način ih treba prati - da li ručno, u mašini ili u specijalizovanim uslužnim perionicama gde se materijali tretiraju na poseban način, hemikalijama.

Međutim, društvene mreže dovele su do toga da se svakakvi saveti, pa i oni neprovereni i štetni, dele "šakom i kapom". Između ostalog i saveti o tome kako je najbolje oprati neki komad garderobe ili obuće. Koje stvari bi ipak trebalo izbegavati prati u veš mašini?

Kupaće kostime možete potpuno upropastiti pranjem u veš mašini

Kupaći kostimi (iako možda i ne deluju tako) su izrađeni od tananih, osetljivih materijala, koji se lako mogu oštetiti u veš mašini - iscepati se ili izdeformisati toliko da više neće biti nosivi. Još jedan rizik jeste i njihovo skupljanje, ukoliko ih operete previše toplom vodom.

Ovaj komad garderobe najbolje je prati ručno, i to tako što ćete ih prvo potopiti u mlakoj vodi kako bi se isprala morska so ili hemikalije iz bazena. Nakon što odstoje u toj vodi najmanje pola sata, kostim bi bilo preporučljivo oprati i deterdžentom za osetljive tkanine i ostaviti na sušilici da se osuše.

Garderoba i obuća od kože ili prevrnute kože

Iako ne izgleda tako, koža je poprilično osetljiv materijal, kome nikako ne prijaju ni visoke temperature pranja, a ni centrifugiranje. Kada je reč o prevrnutoj koži, tu je situacija još gora - njoj ne prija čak ni mlaka voda, budući da kamenac ostavlja fleke koje je kasnije jako teško skinuti.

Stvari od kože zato nikada ne bi trebalo prati mašinski, već ih čistiti isključivo blago navlaženom krpom ili četkom, bilo da je u pitanju odeća ili obuća. Ukoliko niste spremni da preuzmete rizik, najbolje bi bilo da pranje ovih stvari prepustite profesionalcima i odnesete ih na hemijsko češćenje. 

Jastuci i naddušeci od memorijske pene

Obične jastuke i prekrivače uvek možete prati u veš mašini, osim ukoliko oni nisu preveliki i ukoliko na njihovim etiketama nije eksplicitno navedeno da zahtevaju neki poseban tretman, poput pranja na ruke ili hemijskog čišćenja. Isto važi i za naddušeke i prekrivače za krevet.

Međutim, ukoliko imate jastuk od memorijske pene, njega ni slučajno ne smete prati u mašini za veš. Razloga ima dva: jedan je taj da previsoka temperatura vode može istopiti materijal, a drugi - da ga, čak iako ga operete hladnom vodom, centrifugiranje može potpuno razgraditi, odnosno rastaviti na najsitnije komadiće.

Kravate i brushaltere je najbolje prati ručno

Kravate i leptir mašne, naročito ukoliko su one izrađene od vune, svile ili kašmira bi najbolje bilo prati na ruke, kako se tkanina ne bi oštetila. Imajte u vidu da bi trebalo da koristite i poseban deterdžent namenjen osetljivim materijalima, kao i da ih nikada ne cedite na silu, već ostavite na ravnoj površini da se osuše prirodno.

Brushaltere bi takođe trebalo izbegavati prati u veš mašini, ali iz drugog razloga. Žice koje se nalaze u većini njih lako mogu da iskliznu iz tkanine i prođu kroz rupice na bubnju. Ovo je inače i jedan od najčešćih razloga zbog kojih se veš mašine kvare. Ako ipak insistirate na tome da brushaltere perete u mašini, postarajte se da ih ubacite u vrećice za pranje.

image