Magazin

Odeću nikada nemojte čuvati u plastičnim vrećama sa hemijskog čišćenja, evo i zbog čega

Skladištenje sezonske odeće ili svečanih komada garderobe u plastičnim vrećicama uopšte nije toliko dobro koliko nam se može činiti. Štaviše, može doneti više štete nego koristi.
Odeću nikada nemojte čuvati u plastičnim vrećama sa hemijskog čišćenja, evo i zbog čega© Canva / Africa images

Ukoliko ste ikada preuzimali garderobu sa hemijskog čišćenja sigurno ste primetili kako je svaki komad odeće spakovan u plastičnu vreću i okačen na ofinger. Vrlo praktično, zar ne? Po dolasku kući treba samo da okačite stvari u orman i to je to. Međutim, to nikako ne bi trebalo raditi. Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi garderobu koja je tek vraćena sa hemijskog čišćenja uvek trebalo izvaditi iz plastičnih vrećica.

Zbog čega garderobu nikada ne treba držati u plastičnim vrećicama

Prvi i najvažniji razlog jeste činjenica da te plastične vreće uopšte "ne dišu", odnosno ne propuštaju vazduh. Zbog toga se u njima može stvoriti vlaga, koja je plodno tle za razmnožavanje svakojakih bakterija i plesni. Ovi mikroorganizmi mogu dovesti ne samo do pojave fleka i neprijatnih mirisa, već i izazvati reakcije na koži ukoliko, odnosno kada dođu u kontakt sa njom.

Drugi razlog jeste taj što te kese u koje se pakuje odeća nakon hemijskog čišćenja u većini slučajeva sadrže butilirani hidroksitoulen (BHT) - konzervans koji može dovesti do toga da bela i garderoba svetlijih tonova požuti u kontaktu sa preostalom vlagom. Stoga je važno da odeću nakon čišćenja izvadite iz vreća i tek onda okačite u orman.

Kako je najbolje čuvati sezonsku i garderobu koja se tek povremeno nosi

U idealnom slučaju sezonsku garderobu bi trebalo čuvati na suvom mestu koje je potpuno zaštićeno od oticaja faktora iz spoljašnje sredine. To mogu biti vakuum-kese, ali ono o čemu bi trebalo naročito voditi računa jeste da sve stvari budu potpuno suve, tako da se u kesi ne nagomilava vlaga.

Takođe, tokom poslednjeg pranja pred skladištenje stvari bi trebalo izbegavati korišćenje omekšivača jer on zadržava vlagu u odeći. Osim toga, preporučuje se i držanje posebnih vrećica sa lavandom - one ne samo da doprinose boljem mirisu, već i štite od pojave moljaca i drugih insekata. 

image