Magazin

Kako da zaštitite dom od prolećnih insekata

Većina nas je srećna kada dođe proleće, toplije je, više je sunčanih dana, voća, cvetova - ali i buba. Čak i one koje nisu opasne mogu da vam pokvare lepe i sunčane dane, ali moguće je odvući ih od vašeg prostora na nekoliko jednostavnih načina. Kako da očistite i pripremite dom da biste sprečili privlačenje ovih nepoželjnih gostiju?
Kako da zaštitite dom od prolećnih insekata© Freepik/freepik

Kada je u pitanju zaštita vašeg doma od prolećnih insekata, potrebno je razmotriti svaku prostoriju u kući adekvatno pripremiti. Od spavaće sobe do kupatila, evo na šta bi najviše trebalo da obratite pažnju i uradite da biste odbili bube:

Spavaća soba

Niko ne želi da deli svoju udobnu sobu u kojoj spava sa insektima. U spavaćoj sobi mogu biti prisutni pauci, buve, bubašvabe, stenice i mravi. Da biste izbegli privlačenje ovih insekata, preporučljivo je da uprljanu odeću i posteljinu čuvajte u korpi za veš, a ne da je ostavite na krevetu/na podu sobe.

Uvek pokrivajte svoje dušeke zaštitnim navlakama, tako da eliminišete jedno od omiljenih mesta za skrivanje stenica. Redovno usisavajte svoj dom i sklonite sav nered koji "kupi prašinu", tako što ćete sortirati svoje stvari i odreći se svega što niste koristili neko vreme.

Ako volite da jedete u svojoj spavaćoj sobi, uvek počistite za sobom. U suprotnom, mravi i bubašvabe će se "radovati" vašim ostacima i mrvicama od hrane i verovatno se pojaviti u prostoriji gde spavate.

Dnevna soba

Muve, mravi, stenice i smrdibube mogu napasti vašu dnevnu sobu, posebno kada često otvarate prozore. Posebno obratite pažnju na tepih kada usisavate dnevnu sobu, jer je ovo uobičajeno mesto za život određenih insekata, kao što su stenice i druge male bubice.

Takođe možete da pomešate belo sirće sa vodom i nanesete mešavinu na police za knjige, prozorske daske i drugi nameštaj u dnevnoj sobi, kako biste sprečili da se insekti šire po vašem tepihu i drugim kućnim elementima. Ovu kombinaciju vode i sirćeta takođe možete naneti na tepih.

Ako imate kamin i primetite nalet insekata, to je prvo mesto na koje treba da gledate kada pokušavate da pronađete odakle dolaze. Pukotine u starinskom kaminu mogle bi da obezbede ulaz za insekte. Smrdibube ili čak pacovi i miševi su među većim štetočinama koje mogu ući u vaš dom kroz dimnjak.

Kupatilo

Voda može privući plesni, muve, bubašvabe, šećerne četinaše... Bubašvabe, na primer, mogu izdržati nekoliko nedelja bez hrane, ali ne duže od dva dana bez vode, tako da će verovatno potražiti izvor tečnosti u kupatilu.

Proverite da li cevi lavaboa u kupatilu ne propuštaju kako biste bili sigurni da je kupatilo čisto, suvo i da neće privući bube koje vole vodu.

S obzirom da mnogi insekti vole vlažna okruženja, budite sigurni da imate adekvatnu ventilaciju u vašem kupatilu. To je jednostavan i efikasan način da sprečite štetočine da vaše kupatilo pretvore u svoj novi dom.

Kuhinja

Mnogi ljudi gledaju na kuhinju kao na "srce" svoje kuće, a verovatno i mnoge bube misle isto. Insekti se hrane mrvicama sa kuhinjskog stola, ostacima hrane u smeću ili na podu, prezrelim voćem u činijama, prosipanjem tečnosti po podu, sastojcima za kuvanje u ormarićima...

Dobro pregledajte svoje kuhinjske ormare i ostavu, kako biste sprečili insekte koji potencijalno traže poslastice. Uklonite hranu kojoj je istekao rok trajanja, a ostatak čuvajte u hermetički zatvorenim kontejnerima.

Pre nego što odložite ostatak hrane, obrišite unutrašnjost ormarića i ostave. Očistite unutrašnjost kante za smeće i iskoristite sunđer i sredstvo za pranje sudova da izribate sto i pod. Takođe, svaki put kada završite sa večerom, odmah operite sudove ili ih barem pokvasite, kako se bube ne bi mogle lepiti za ostatke hrane.

Podrum ili ostava

Često zanemaren podrum/ostava mogao bi biti idealno utočište za insekte u vašem domu. Ovo je posebno slučaj ako imate gomilu papira ili kartonskih kutija punih robe, koju niste dirali godinama.

Da sprečite da vaš podrum postane utočište insekata, očistite podrum i rešite se svega što vam nije potrebno. Manje nereda znači i manje mesta za skrivanje insekata.

image