Magazin

Parovi se najviše svađaju oko ove 4 stvari kada putuju

Zajedničko putovanje je pravi test izdržljivosti za parove. Deluje kao da tada "isplivaju" sve različitosti između oba partnera, toliko da nešto što bi trebalo da bude romantičan odmor postane vreme sukoba i frustracije. Ovo su najčešći problemi na koje svi parovi barem jednom mogu da naiđu kada odu na odmor.
Parovi se najviše svađaju oko ove 4 stvari kada putuju© Freepik/stockking

Verovatno ste i sami iskusili slično razočarenje kada na putovanju sa partnerom shvatite da su vaša očekivanja bila različita. Koji su najčešći izazovi koje ljubavni par može da doživi na odmoru i kako ih možete prebroditi?

"Moramo da se opustimo" naspram "Treba nam malo avanture"

Jedan od najčešćih sukoba je generalni plan za putovanje. Možda jedan partner koji želi da se na odmoru zaista samo opušta - da uživa pored bazena i na plaži i spava koliko god želi dok drugi više želi da ima aktivan odmor.

Iz ovoga može da dođe do brojnih frustracija i sukoba, pa funkcionisanje uprkos ovim razlikama može biti izazovno - ali nije nemoguće.

Pre nego što krenete na put, razgovarajte sa partnerom o tome kako svako od vas zamišlja idealni odmor. Unapred se dogovorite o aktivnostima u kojima ćete zajedno uživati i razmislite o tome da izdvojite prostora i za pojedinačne potrebe. 

"Potreban nam je plan" naspram "Hajde da budemo spontani"

Jedan partner će možda više voleti da unapred dobro prouči mesto na koje ide, kako bi napravio plan puta koji uključuje sve najbolje znamenitosti, mesta za jelo, kupovinu... Drugi bi možda više voleo spontaniji pristup, koji im omogućava da odluke donose bez previše razmišljanja. Ovo se dešava jer ponekad ljudi žele da se odmore od svojih užurbanih svakodnevnih rasporeda.

Neki se osećaju uznemireno kada ne znaju šta da očekuju, a drugi osećaju veliki pritisak ako osećaju da "moraju" da budu na određenom mestu u određeno vreme, posebno ako ne žele da toliko razmišljaju kada su na odmoru.

Razgovarajte o svojim prioritetima za putovanje pre polaska, uključujući sve aktivnosti koje se sigurno moraju obaviti. Pronađite ravnotežu između planiranih aktivnosti i neplaniranih izbora.

"Hajde da izdvojimo vreme za intimu" naspram "Nisam raspoložen/a"

Zbog silnih dnevnih obaveza mnogi parovi nemaju dovoljno prostora i vremena za intimnost. Kada odmor konačno krene, partneri mogu maštati o tome kako će se sva romantika i seks kojima obično ne daju prioritet konačno dogoditi - ali ponekad se očekivanja i realnost ne poklapaju.

Nekima odlazak na odmor znači samostalno opuštanje, više sna ili puno aktivnosti, a neki možda još uvek obavljaju poslovne obaveze na daljinu. Intima ponovo nije prioritet, a nada koju je drugi partner osećao pretvara se u razočarenje.

Umesto pritiska, najbolje je da prioritet bude kvalitetno provedeno vreme s partnerom, koje nije fokusirano na seks. Ovo će omogućiti da se obe strane odmore i opuste, što zauzvrat može dovesti do prirodnije želje za intimom.

"Previše trošiš" naspram "Previše si štedljiv/a"

Novac je generalno ogroman izvor napetosti u odnosima, a posebno kada su u pitanju odmori. Pošto putovanja mogu biti skupa, mogu se pojaviti sporovi oko toga koliko bi trebalo potrošiti na obroke, smeštaj, suvenire i aktivnosti.

Ako parovi ne mogu da se slože oko toga gde da potroše više, a gde da uštede, to može da izazove ogorčenost, pri čemu će se štedljivi partner osećati kao da njegove brige nisu uvažene, a onaj koji više troši će se osećati kao da nema slobodu izbora.

Ako vi i vaš partner imate različite filozofije potrošnje, može biti korisno da uspostavite veoma jasan budžet pre putovanja. Izdvojite stvari za koje vredi platiti više, koje nisu toliko važne, kao i za potencijalno neplanirane troškove.

image