Magazin

Ova večernja navika vam narušava ljubavni život

Jedan deo vaše noćne rutine možda ozbiljno ugrožava vašu vezu, a da toga niste ni svesni. Iako je za mnoge ovo način da se opuste i "isključe mozak" nakon dugog dana, zapravo može da donese štetu ljubavnom životu i ugrozi bliskost sa partnerom. Šta je to što često radimo u krevetu, a nije preporučljivo ako hoćemo da budemo srećni u vezi?
Ova večernja navika vam narušava ljubavni život© Freepik/prostooleh

Ako uveče volite da provodite vreme na društvenim mrežama, to ne mora biti loša stvar. Međutim, ako ovo radite dok ste sa partnerom u krevetu, koji u isto vreme gleda u svoj telefon, to može negativno uticati na vašu vezu.

Ovo se takođe zove "paralelno skrolovanje", to jest gledanje sadržaja na društvenim mrežama u tišini, bez interakcije sa partnerom. Iako korišćenje telefona pred spavanje nije dobro iz drugih, zdravstvenih razloga (remeti kvalitet sna), drugi loš uticaj koji ima je vezan za vaš ljubavni odnos.

Jednostavno rečeno, na ovaj način se smanjuju sve šanse za intimnost i privrženost, jer vam pažnja nije usmerena na partnera i zajednički trenutak. Ovo može postepeno da postane problem, a ako obe strane nešto ne preduzmu, može da bude prekasno.

Ležanje u krevetu može biti vreme da se međusobno povežete, a stručnjaci smatraju da je to nešto što nedostaje mnogim parovima danas. Prema terapeutu za parove Trejsi Ros, klijenti se često žale da je druga osoba "stalno na svom telefonu" ili izgleda "rasejano", što otežava zadržavanje njihove pažnje i, zauzvrat, može da stvori "više odvojenosti", objasnila je za "Hafington post".

"Iako je potreba za opuštanjem na kraju dana potpuno razumljiva, teško je poreći štetu koju može naneti vezi", rekla je.

Nije moguće potpuno isključiti telefone iz upotrebe, pa čak i u spavaćoj sobi. Oni su, ipak, uređaj koji ljudima omogućava da ljudi budu uključeni u dešavanja u svetu, da razgovaraju sa porodicom i prijateljima, da se zabavljaju...

Dakle, nerealno je očekivati da će se jedan ili oba partnera odmah "odvići" od ekrana, ali to ne znači da ne bi trebalo tražiti alternativna rešenja.  

Šta da radite kada je mobilni telefon postao "treća osoba" u vezi

Preporučljivo je da, umesto "paralelnog skrolovanja", pronađete zajedničku aktivnost u kojoj možete uživati pred spavanje. To može biti bilo šta, sve dok postoji interakcija između partnera - zajedičko spremanje večere, gledanje serije ili filma, opuštanje uz topao napitak i razgovor o proteklom danu...

Ipak, za one kojima je teško da se odmah odvoje od ekrana, dobro je da se zapitate: Zašto je ovaj uređaj toliko važan, toliko da sabotira vaš ljubavni život? Da li telefon služi kao beg od realnosti ili možda od problema u vezi? Pre nego što probate da iskorenite ovu naviku, dobro je da pronađete odgovore na ova pitanja.

Kompromis i laganim koracima

S obzirom da je mnogima teško da se tek tako odvoje od telefona, najbolje je pronaći rešenja i kompromise koji će se menjati s vremenom. Za početak, to može biti ograničavanje vremena korišćenja telefona. Na primer, jedno pravilo može biti da se telefoni odlože sat vremena pred odlazak u krevet ili da se izdvoji jedan dan u nedelji kada ni jedan partner neće koristiti uređaj, već će svu pažnju posvetiti jedan drugome. Vremenom, ovo vreme se može produžiti, tako da telefon više ne preuzima najviše pažnje.

Na kraju, ako je ostavljanje uređaja preveliki izazov, onda je moguće pretvoriti pojedinačno gledanje društvenih mreža u zajedničku aktivnost. Umesto da svako gleda u svoj, probajte da se povežete tako što zajedno gledate isti sadržaj na jednom telefonu. Tako se zajedno možete zabavljati, nasmejati, a različiti sadržaji mogu postati raznovrsne teme za razgovor.  

image