Magazin

Između želje i iscrpljenosti: Zašto nam je teško da se posvetimo partneru nakon posla

Tokom dana vam voljena osoba nedostaje, jedva čekate da se vratite kući i provedete kvalitetno vreme sa partnerom, ali kada taj trenutak tišine dođe, osećate se iscrpljeno, toliko da vas njegovo prisustvo više iritira, nego umirjue. Samo želite da budete sami, da odmorite, da vam niko ne postavlja pitanja... Ova vrsta emocionalne distance vremenom može da naruši vezu, ali zašto se javlja ovaj neprijatan osećaj baš u trenutku kada bi trebalo da se opustimo sa "drugom polovinom"?
Između želje i iscrpljenosti: Zašto nam je teško da se posvetimo partneru nakon posla© Freepik/Drazen Zigic

Pronalaženje zajedničkog vremena, barem na nekoliko minuta u toku dana, može da bude pravi "lek" za brak/vezu, smatraju mnogi bračni savetnici. Neki savetuju da je dovoljno čak i samo 15 minuta uživanja u prisustvu partnera da se harmonija obnovi. Međutim, šta ako problem nije vreme, već energija (koju nemate)?

Dakle, kad završite radni dan, čeka vas još nekoliko obaveza oko kuće, dece, razmišljate šta ćete jesti za večeru, šta vas sutra čeka... Sve ovo vas dodatno iscrpljuje i na kraju dana samo želite trenutak samoće, a ne da se "družite" sa partnerom. Deluje kao da ste najviše bezvoljni kada se vratite u kuću nakon dugog dana.  Zašto ste na poslu bili više raspoloženi i energični, a ne u sopstvenom domu?

Odgovor je jednostavan: Krivac za ova osećanja je multitasking. Kada u toku radnog dana završavate više poslova istovremeno, vaša "baterija" se prazni. Zatim, kada se vratite u dom, sledeći krug donošenja odluka i završavanja obaveza deluje mnogo zahtevnije, tako da čak i provođenje nekoliko minuta sa voljenom osobom postaje nemoguće.

Zato se mnogi oslone na radnje koje ne zahtevaju preterani rad mozga, kao što je gledanje sadržaja na društvenim mrežama ili listanje kanala na televiziji, umesto razgovora ili drugog načina povezivanja sa partnerom. Ovo doprinosi burnautu, i fizičkom i emocionalnom, što samo može istovremeno pogoršati ljubavni i poslovni život.

Kako da se ponovo radujete provođenju vremena s partnerom

Mnogi veruju da je multitasking najbolja metoda za rešavanje obaveza, ali brojna istraživanja su pokazala da su ljudi produktivniji kada se skoncentrišu samo na jedan zadatak, umesto kada pokušavaju da završe više stvari istovremeno. Na ovaj način se izbegava premor, pa samim time se energija "štedi" za negovanje odnosa sa partnerom kada se sve obaveze završe na kraju dana. Da biste se otarasili navike multitaskinga, možete postepeno da primenjujete sledeće savete:

Izdvojite vreme za pojedinačne zadatke

Ako na poslu pišete mejl, izveštaj, članak, ugasite sva obaveštenja na telefonu, kompjuteru, na svim društvenim mrežama. Isto tako, ako kod kuće imate slobodno vreme da budete sa detetom ili mužem/ženom, nemojte u sebi da prebrojavate sve obaveze koje vas čekaju sutra, već pokušajte da se skoncentrišete na dragu osobu ispred vas.

Lažne puš-pauze

Jedna dobra strana kod navike pušenja je to što može da vas podstakne da se odvojite od radnog stola, prošetate i provedete nekoliko minuta napolju. Naravno, ne preporučuje se da počenete da pušite da biste ovo radili, već da nekoliko puta u toku dana odete na lažnu puš-pauzu i osvežite misli.

Razgovarajte s parterom

Na kraju, kao i kod svakog problema u vezi, razgovor je važan. Ako vam treba dodatna podrška od partnera, pomoć oko kućnih poslova ili samo želite da mu date do znanja da vam nedostaje, da ste pod stresom, da želite da oboje pokušate da izdvojite zajedničko vreme i posvetite se jedno drugome, recite mu. Verovatno će imati razumevanja i moći ćete da pronađete rešenje koje će da vas usreći. 

image