Magazin

Zbog stresa na poslu se jedemo iznutra i preskačemo obroke. Kako da se vratimo u rutinu

Svake godine sve više i više zaposlenih odriče se svoje pauze za ručak tokom radnog vremena, misleći da će na taj način postići bolje rezultate i uspeti da završi više posla. Međutim, ova "taktika" uopšte nije delotvorna. Štaviše, pogubno utiče i na produktivnost, i na zdravlje. Ako ste i vi jedni od njih - imamo nekoliko predloga kako da ovoj navici stanete na put.
Zbog stresa na poslu se jedemo iznutra i preskačemo obroke. Kako da se vratimo u rutinu© Canva / TommL

Zbog ubrzanog ritma i gomile radnih obaveza sve veći broj zaposlenih preskače svoj ručak, iako je dokazano da su ove kratke pauze itekako važne za produkivnost i zadovoljstvo poslom. Problem preskakanja obroka munjevito se proširio na sve branše i različite sektore, a prema jednom istraživanju na koje de poziva magazin Forčn, danas čak 40 posto zaposlenih više u odnosu na prethodnu godinu svoju pauzu za ručak ne iskoristi.

Šta jede iznutra današnje zaposlene

Spisak je beskonačan: predugački sastanci, previše radnih zadataka, želja za dokazivanjem u novom kolektivu, pa čak i strah od gubitka posla u ekstremnim situacijama. Ovakva navika je poražavajuća iz više razloga - ne samo da na taj način zaposleni štete svom zdravlju, već je i krajnje neproduktivna, budući da bez osnovnih "energenata" njihov mozak ne može raditi punim kapacitetom. Samim tim ni rezultati ne mogu biti na očekivanom, a pogotovo ne na zavidnom nivou.

Pauza za ručak je investicija u dobro zdravlje 

U korist tvrdnje da je pauza za ručak praktično investicija u dobro zdravlje postoje i brojna istraživanja i ankete. Tako je, primera radi, u studiji koju je uradio Slek (aplikacija za komunikaciju poput Telegrama ili Skajpa koja se obično koristi za posao) dokazano da su zaposleni koji odlaze na pauzu za ručak čak 13 posto produktivniji na poslu. Drugi istraživači otkrili su da se pauze ovog tipa odražavaju ne samo na radni učinak, već i na ukupno blagostanje zaposlenih. Nedavno istraživanje jedne kompanije u Nemačkoj pokazalo je i da su duže pauze za obroke najbolji "lek" protiv hronične iscrpljenosti.

Nemate vremena za pauzu za ručak? Ovi trikovi vam mogu pomoći

Zaposleni širom sveta se dovijaju na koji način da sebi organizuju vreme na poslu, a da ne ugrožavaju ni redovne obroke, a ni radne aktivnosti i proizvodne procese. Zavisno od toga u kojoj industriji radite, neki od ovih trikova vam mogu biti od pomoći:

  • unesite u kalendar svakodnevno vreme za pauzu za ručak, tako ćete lakše istrajati u tome da ne preskačete obrok
  • udružite se sa kolegama i ručajte svi u isto vreme - ne samo da vas oni neće zvati dok jedete, već ćete imati prilike i da se opustite i popričate o temama koje nisu vezane za posao
  • ponesite hranu od kuće i izađite u obližnji park - imaćete vremena da ručate u miru i budete nasamo sa svojim mislima
image