Magazin

Pesma kao pomoćnik: Kako da odaberemo muziku koja će nam poboljšati produktivnost

Kada nam je potrebna motivacija i koncentracija za rad, mnogi od nas vole tišinu, dok će drugi da potraže pesmu koja će da ih "razbudi" i podstakne da brže završe zadatak. Uvek se možemo osloniti na onlajn plejliste koje su posebno sastavljene kako bi poboljšale produktivnost, ali ako nam unapred odabrane numere ne odgovaraju, kako možemo da sastavimo sopstvenu listu pesama za rad?
Pesma kao pomoćnik: Kako da odaberemo muziku koja će nam poboljšati produktivnost© Pexels/Karolina Grabowska

Muzika je uvek dobrodošla kada želimo da završimo dosadne poslove, kao što su vožnja ili čišćenje kuće, jer uz omiljenu pesmu svaki monoton zadatak može "lakše da padne", ali odgovarajuća muzika može da nam pomogne da brže i kvalitetnije završimo posao. Odgovarajuća pesma ili plejlista za rad može da nas oraspoloži, inspiriše i pomogne nam da budemo zadovoljni dok radimo, prenosi "Forbs".

Postoji lista top 10 pesama za produktivnost koje je kompanija "TollFreeForwarding" sastavila na osnovu analize 4.000 plejlista za produktivnost na Spotifaju:

  1. Drops of Jupiter - Train
  2. Dreams - Fleetwood Mac
  3. Don’t Stop Believin’ - Journey
  4. Blinding Lights - The Weeknd
  5. Watermelon Sugar - Harry Styles
  6. As It Was - Harry Styles
  7. I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me) - Whitney Houston
  8. Closer - The Chainsmokers
  9. Circles - Post Malone
  10. Flowers - Miley Cyrus

Naši lični izbori bi možda bili drugačiji, ali jedno što navedene pesme imaju zajedničko je to da su energične, mogu da nam drže pažnju ili nas čak mogu navesti da pevušimo dok obavljamo posao. Slične faktore možemo primeniti i prilikom sastavljanja sopstvene liste:

Da li omiljene pesme uvek imaju prednost

Kada možemo sami da biramo, sigurno bismo sastavili listu na kojoj će biti numere koje već znamo i volimo. Jedno istraživanje objavljeno u žurnalu "Journal of Consumer Research" pokazalo je da pesme koje volimo mogu da prouzrokuju intenzivne emocionalne reakcije, poboljšavaju pamćenje i pomažu da se oraspoložimo, što pozitivno utiče na produktivnost.

Ipak, važno je napomenuti da postoji mogućnost da nam naše omiljene pesme nekada mogu i otežati rad, pogotovo ako nam voljena numera odvlači pažnju i više nas navodi da pevamo i plešemo, nego da radimo, tako da je dobro razmisliti da li nam lična plejlista za žurku može biti ista kao za posao.  

Tempo, bas i ritam koji se ponavlja

Još jedan način da se pobrinemo da nam pesma ne odvlači previše pažnje je da odaberemo zvuk koji se često ponavlja. Ako pesma ima isuviše promena u tempu ili glasnoći, može da nam "poremeti" tok misli i pokvari koncentraciju. Studija sa žurnala "Social Psychological and Personality Science" je pokazala da je muzika koja je imala izražen bas pomogla učesnicima da osećaju kontrolu nad svojim emocijama, što ih je dodatno motivisalo da završe ponuđen zadatak.

Muzika mora da odgovara vrsti zadatka

Osim što je važno da nam pesma prija, dobro je i da ne bude kontrast poslu koji radimo. Na primer, ako moramo da pišemo ili čitamo, bolje je da određena numera ne sadrži nikakav tekst, kako nam ne bi odvukla pažnju i poremetila misli. S druge strane, ako radimo zadatak koji ne zahteva pažljivo "upijanje" rečenica (crtanje, praktičan/fizički/repetitivan rad), onda nam tekst može podići raspoloženje i poboljšati koncentraciju.

image