Magazin

Omiljena plej-lista u ušima: Tri razloga zašto muzika koju volite poboljšava efekat vežbanja

Ukoliko vežbate ili tek planirate da počnete, prisetite se, da koliko god bilo teško, postoji jedan "mali detalj" koji će podići motivaciju, poboljšati raspoloženje i zadovoljstvo. Taj detalj je svima dostupan - u pitanju je lični izbor muzike koji će vežbanje učiniti manje napornim.
Omiljena plej-lista u ušima: Tri razloga zašto muzika koju volite poboljšava efekat vežbanja© juan pablo rodriguez

Ukoliko se osvrnemo na bilo koji fitnes centar koji pušta muziku u pozadini, primetićemo da većina ljudi koristi slušalice, tj. ne sluša muziku koja je puštena i dostupna svima.  

Zašto neke pesme pozitivno utiču na vežbanje i dovode do boljeg učinka? Mnogi se slažu da muzika koje smo sami izabrali može da podstakne motivaciju, poveća zadovoljstvo i stvori pozitivnije emocionalno stanje.

Međutim, do sada nije bilo mnogo ispitivanja na temu - zašto posetioci teretane ne slušaju muziku koja je puštena u samom objektu, nego radije biraju sami šta će slušati tokom treninga, navodi se na sajtu "Sajkolodži tudej".

Muzika koju sami birate ili muzika koju bira teretana?

Dakle, kako utiče muzika koju sami biramo dok vežbamo na emocionalno stanje, a kakav uticaj imaju nasumično puštene  pesme koje se čuju u teretani? Ovim temama su se bavili stručnjaci Univerziteta Indijana, a autor studije Antonio Vilijams i njegove kolege regrutovali su 183 učesnika koji su vežbali uobičajenim tempom. Takođe, svaka osoba ocenila je svoje ukupno zadovoljstvo iskustvom vežbanja nakon završenog treninga.

Tri su razloga zbog kojih lični izbor muzike u teretani poboljšava vežbanje

Motivacija: Slušanje muzike koju sami birate tokom treninga povećava motivaciju više od muzike koja se pušta u fitnes centru.

Emocija: Pesme koje ste sami izabrali sa snažnim motivacionim kvalitetima pozitivno utiču na emocionalno stanje.

Zadovoljstvo: Stepen muzičkog užitka koji korisnik teretane doživljava u direktnoj je vezi sa zadovoljstvom za tu sesiju vežbanja.

Šta je zaključak studije? Muzika koju sami biramo podstiče motivaciju više od muzike koja se čuje u teretani ili fitnes centaru. Kada korisnici teretane imaju autonomiju i mogu da kontrolišu muziku koju slušaju tokom treninga, tada se poboljšava i njihovo vežbanje, otkriva istraživanje "Vilijams et ol".

Primetno je da je slušanje muzike sa jačim motivacionim kvalitetima značajno povećalo pozitivno emocionalno stanje korisnika teretane tokom treninga. U kontinuitetu, što je više zadovoljstva i uzbuđenja doživeo posetilac teretane dok je slušao muziku koju je sam izabrao, to je bilo veće zadovoljstvo vežbanjem.

Najnovija studija "Vilijamsa" još jednom potvrđuje da ako posetioci teretane mogu sami da izaberu koje će pesme čuti tokom treninga, to podstiče motivaciju, poboljšava raspoloženje i dovodi do osećaja zadovoljstva tokom vežbanja.

Koliko su bitni vrsta i tempo muzike za vežbanje

Istraživači u Norveškoj su nedavno sproveli studiju o uticaju slušanja brže ili sporije muzike neposredno pre nego što su izveli izazov snažnog veslanja od 30 sekundi.

Za ove kratke, sveobuhvatne vežbe, otkriveno je da slušanje elektronske muzike sa brzim tempom povećava performanse bolje nego slušanje muzike sporijeg tempa, a rezultati su objavljeni u časopisu "Mjuzik end Sajens".

Zanimljivo je da su veslači koji su slušali muziku bili u prednosti u odnosu na one koji su vežbali u tišini. Naime, muzičke kompozicije su imale ergogene efekte zbog kojih se veslači osećali manje umorno, a primetan je i  pozitivan odgovor na stres. 

"Brža" muzika je stvorila viša stanja uzbuđenja i smanjila napor.

"Bez obzira na to da li je muzika bila brza ili spora, imala je pozitivan efekat u poređenju sa onim sportistima koji nisu slušali muziku", rekao je autor Aron Lakdal i dodao: "Oni koji su slušali brzu muziku pre vežbanja su ujedno bili i oni koji su uložili najviše truda tokom veslanja".

image