Magazin

Jutarnje navike koje pogoršavaju produktivnost

Ne doručkujete, prerano se budite? Pojedine jutarnje navike mogu biti loše za koncentraciju i efikasnost obavljanja poslova u toku dana, pa značajno mogu uticati na našu produktivnost. Malim promenama se može doći do jednostavnijeg, ali i praktičnijeg rasporeda u životu.
Jutarnje navike koje pogoršavaju produktivnost© Pexels/Ivan Samkov

Lako je pronaći na hiljade saveta o produktivnosti od poznatih ličnosti, lajf koučeva, influensera... Mnogi od njih opisuju šta sve treba da se radi za postizanje maksimalnog uspeha, ali ključ nije samo u implementiranju novih navika, već i u korigovanju starih:

Buđenje previše rano ujutru

Veliki trend među influenserima ali i milionerima koji savetuju kako unaprediti svoju karijeru i život je rano ustajanje. Neki čak smatraju da ustajanje pre izlaska sunca (čak i tokom dana odmora) može maksimalno poboljšati produktivnost. Ipak, trend se postepeno zanemaruje – ustajanje satima ranije, pogotovo za one koji nemaju takvu naviku, ne mora garantovati produktivan i uspešan dan.

Štaviše, premor koji može doći kasnije tokom dana, će učiniti potpuno suprotno. Biti pospan samo nekoliko sati nakon buđenja ometa koncentraciju, a nedostatak pravlnog odmora će loše uticati na telo i um. Na primer, onaj ko se vikendom probudi u deset ujutru može imati isto produktivan dan kao i onaj ko je ustao u pet ujutru. Isto tako, tokom radne nedelje, ako ustajanje previše rano dovodi do premora, bolje je sebi priuštiti malo više sna.

Preskakanje doručka i hidratacije pred početak posla

Mnogi iz navike preskoče doručak ili ga zamene kafom, tako da prvi obrok u danu bude tek satima nakon buđenja. Međutim, mnogi nutricionisti smatraju da, iako se ljudi postepenu naviknu na takav sistem, nije mudro zanemariti hranu i hidrataciju u prepodnevnim časovima.

Hranjive materije i hidratacija su važne za pravilan rad tela i mozga. Iako mnogi imaju zauzete dane, to jest jutra u nedelji, preporučljivo je pronaći vreme za kratak doručak – ne mora biti komplikovan i preveliki obrok, ali je važno da bude izvor energije.

Uz to, napitak ne mora biti samo kofeinski – unošenje vode i održavanje stabilnog nivoa hidratacije je važno za kognitivne sposobnosti i sprečava glavobolje i umor.

Rad u pidžami

Danima kada je potrebno raditi od kuće ili završavati određene obaveze tokom odmora, veliki faktor u produktivnosti je odeća.Mnogi vole rad od kuće jer ne postoji pritisak za doterivanjem i radni dan može početi u pidžami, ali to može imati i negativnu stranu.

Odeća koja je namenjena za spavanje i druge vrste odmora će podsvesno opuštati um i telo, tako da koncentrisanje na određen zadatak može biti teže. Presvlačenje u nešto ''profesionalnije'' će mozgu slati signal da je vreme za rad. Za one kojima rad od kuće predstavlja izazov, a ne postoji pravi razlog, možda je dobro promeniti ležernu odevnu kombinaciju i osetiti razliku.

Bez pripreme unapred

Vreme u toku dana može biti potrošeno na mnoge aktivnosti koje se mogu obaviti na efikasniji način. Na primer, pripremanje odevne kombinacije, hrane i pakovanje torbe za sledeći dan su obaveze koje ujutru oduzimaju vreme, a mogu se obaviti veče pre. Na taj način se može uštedeti makar nekoliko minuta duže za san, pauzu u toku dana ili brže završavanje sutrašnjeg zadatka.

Osim toga, donošenje odluka odmah nakon buđenja može biti veliki izvor stresa. Iako nisu u pitanju ''previše ozbiljne'' stvari, važno je dozvoliti mozgu da se ''probudi'' pre biranja različitih opcija i obavljanja zadataka.

image