Magazin

U raskoraku: U šetnji, partner uvek ide ispred vas - da li ovo signalizira probleme u vezi

Šetate sa partnerom koji postepeno ubrzava korak, polako se udaljava od vas (sigurno vam tada nije prijatno), pa ga na kraju morate "juriti" ili ga čak potpuno izgubite iz vida. Iako je mnogima je ova situacija poznata, često je opisuju samo kao još jedan "manje lep" deo veze. Šta kažu stručnjaci za govor tela - da li ovo može biti znak da postoje veći problemi u odnosu?
U raskoraku: U šetnji, partner uvek ide ispred vas - da li ovo signalizira probleme u vezi© Pexels/Katerina Holmes

Ne možemo uvek da očekujemo da ćemo biti potpuno usklađeni sa partnerom, a to može da se odnosi i na brzinu hodanja. Neko se kreće brže, nekome su duže noge, pa time i veći koraci, neko će povremeno da se "izgubi u mislima", te će nesvesno da požuri...

Međutim, ako redovno morate da "trčite" za svojim partnerom, koji vas ostavlja iza sebe i ne okreće se da bi video da li ste još uvek pored njega, to može da bude znak da postoji ne samo fizički, već i emocionalni nesklad.

Brojni korisnici TikToka i Instagrama su opisali da se ne osećaju zadovoljno kada ih partner "pretekne i zaboravi".

"Moj muž ovo radi. Znam da njemu to nije važno, ali je ponižavajuće, jer znam kakav znak to šalje ljudima oko nas," piše jedna korisnica na Instagramu.

"Moj partner je ovo radio kada smo bili na medenom mesecu u stranoj zemlji. Zašto smo onda uopšte išli 'zajedno', ako idemo odvojeno?" piše drugi korisnik. U isto vreme, mnogi govore da nisu sigurni da li isuviše negativno posmatraju situaciju, kao i da li u svojoj glavi ovaj problem zamišljaju mnogo većim nego što zapravo jeste.

Razmislite pre donošenja zaključka

Stručnjaci za govor tela objašnjavaju da ovo ipak nije tako mala stvar, ali da bi bilo dobro da obratimo pažnju na nekoliko faktora pre nego što donesemo presudu i pomislimo da brzi hod partnera znači da nas on "više ne voli".

"Dakle, ako to uradi vaš partner ili neko sa kim ste na sastanku, vaša prva pomisao bi trebalo da bude: 'Šta se dešava s njim? Da li je rasejan? Da li je pod stresom?", kaže stručnjak za govor tela Peti Vud za portal "Maj imperfekt lajf (My Imperfect Life)".

Dodaje da druga stvar koju treba da uradite je da posmatrate situaciju u kojoj se nalazite. Na primer, ako je partner očigledno preokupiran drugim poslom (traži parkiran automobil u gužvi, nosi težak teret koji želi što pre da odloži...), onda to ne mora da bude "crvena zastavica" u vašoj vezi. Postoje brojne situacije u kojima se ova vrsta preticanja može opravdati.

Kada je vreme za brigu

Međutim, ako se svaka šetnja sa partnerom pretvori u "trkanje", onda je vreme da mu na to skrenete pažnju. Možete reći da se osećate zapostavljeno, kao da vas ne primećuje, ne obraća pažnju na vaše potrebe... U većini slučajeva, partner će ovo shvatiti ozbiljno i postepeno ispraviti ovu naviku (ili ćete doći do kompromisa).

Ako čak ni ozbiljan razgovor nije od pomoći, onda je vreme za dublju analizu odnosa. Da li se ova vrsta nemarnosti može videti i u drugim segmentima vašeg odnosa? Možda će reći nešto poput: "Ali to je moja navika, ja tako oduvek hodam, ne mogu da se menjam..."

Ako partneru jasno date do znanja da vas ovo povređuje, da želite da pronađete rešenje, ali on svoje postupke nikako ne želi ne menja, to može da znači da isključivo vrednuje svoje potrebe i osećanja, da zajednički odnos ne doživljava kao timski rad, kao da nije vredan truda.

Svaka veza ima drugačiju dinamiku, koja zavisi od osobina ličnosti, kulture i mnogih drugih faktora, ali ako osoba koja vas voli ne želi da promeni ponašanje zbog kojeg se osećate nesrećno, zapitajte se: Da li je to zaista idealan odnos?

image