Magazin

"Kapsula smrti": U Švajcarskoj bi do kraja godine mogla biti sprovedena prva samostalna eutanazija

Dok se jedni trude da na sve moguće načine preokrenu proces starenja i otkriju tajnu večnog života, drugi pokušavaju da pronađu legalan i bezbolan put do smrti. Hoće li uspeti u tome preostaje da vidimo, budući da se u Švajcarskoj upravo sada rešava pitanje korišćenja "kapsule smrti".
"Kapsula smrti": U Švajcarskoj bi do kraja godine mogla biti sprovedena prva samostalna eutanazija© Youtube / CRUX

Eutanazija je u većini zemalja tema o kojoj se ne priča mnogo (ili ne priča uopšte), prvenstveno jer se stavlja u isti koš sa samoubistvom. U Švajcarskoj je, pak, situacija za nijansu drugačija. Tamo bi, već do kraja godine prvi put u istoriji mogla da bude sprovedena bezbolna eutanazija, i to uz pomoć futurističke kapsule.

Sarko: "Kapsula smrti" u kojoj se umire za manje od 10 minuta

Sarko, kapsula izrađena uz pomoć 3D-štampača, je prvi put predstavljena na Venecijanskom festivalu dizajna još 2019. godine. Tada su njeni kreatori ovaj inovativni, ali izuzetno kontroverzni uređaj predstavili kao sredstvo koje će u budućnosti pacijentima pomagati da odu "na onaj svet" bezbolno i za jako kratko vreme, bez asistencije medicinskog osoblja.

Kapsula funkcioniše po principu vazdušne komore, i to tako što se nivo kiseonika u njoj smanjuje, a nivo azota povećava. Sve ovo se dešava dovoljno brzo da osoba koja se nalazi u njoj ne oseća nikakav bol, već samo gubi svest i nakon toga "dostojanstveno, pa čak i euforično" umire - za manje od 10 minuta, prenosi Njujork Post.

Ko će prvi upotrebiti "kapsulu smrti" nije otkriveno

Kapsula se može aktivirati na nekoliko načina: pritiskom na taster koji se nalazi u njoj, pokretom očiju ili glasovnom komandom, a pre samog početka osoba je dužna da navede svoje ime i prezime i potvrdi da je svesna šta će se dogoditi kada se pusti azot. Proces eutanazije se sve vreme snima i potom predaje mrtvozorniku, budući da mu lično ne prisustvuju ni lekari, ni bilo ko drugi. 

Organizacija The Last Resort, koja nudi uslugu bezbolne eutanazije, istakla je da ne postoje zakonske prepreke za korišćenje Sarko kapsule, te da će se ona po prvi put koristiti već do kraja tekuće godine, prenosi portal SvisInfo. Međutim, zbog poštovanja ličnih podataka, nije objavljeno ko će na ovaj način izvršiti samoubistvo.

image