Magazin

Zbog "vampirskog tretmana lica" u neregistrovanom salonu 3 žene dobile HIV

Bizaran slučaj nadrilekarstva u jednom salonu lepote u Nju Meksiku ovih dana potresao je javnost širom sveta. Tri žene zaražene su HIV virusom u neregistrovanom salonu lepote od strane osoblja koje nije licencirano za izvođenje ovakvih procedura i koje je osnovne higijenske protokole potpuno zanemarilo.
Zbog "vampirskog tretmana lica" u neregistrovanom salonu 3 žene dobile HIV© Canva / dimid_86

Briga o lepoti danas ne podrazumeva samo mazanje kremicama sa zaštitnim SPF faktorom i serumima koji obećavaju magično "peglanje" bora za samo mesec dana korišćenja. Ova tema je daleko kompleksnija i za većinu žena (i jedan deo muške populacije) podrazumeva i podvrgavanje različitim estetskim tretmanima.

Jedan od njih jeste i takozvani PRP tretman, koji je široj javnosti poznat i pod nazivom "vampirski tretman lica", a koji podrazumeva ubrizgavanje centrifugirane krvne plazme mikroiglicama u površinske slojeve kože, sa ciljem njenog hidriranja i podmlađivanja.

Kako se nega pretvorila u brigu

Za tri žene iz Nju Meksika posledice ovakve nehirurške intervencije su nesagledive i imaju doživotni karakter, budući da su u neregistrovanom salonu one zaražene HIV virusom. O tome je izvestio Centar za kontrolu bolesti i prevenciju, u koji su dospele informacije o transmisiji virusa putem nesterilisanog pribora za rad, preneo je Vašington Post.

Slučaj je otkriven poptuno slučajno, kada je jedna žena dobila pozitivan nalaz na prisustvo HIV virusa, pri čemu je njen poslednji seksualni partner bio negativan. Ona je navela kako nikada nije koristila nikakve opijate, a da je jedini njen dodir sa iglom zapravo bio u salonu izvesne 62-godišnje Marie de Ludre Ramos De Ruiz u Nju Meksiku. Klupko je počelo da se odmotava i otkriveno je da ovo nije usamljen slučaj.

Inspektori su u rasponu od nekoliko godina ustanovili još 2 pojedinačna slučaja zaražavanja HIV virusom u istom salonu lepote, a utvrđeno je i da je vlasnica Maria ove procedure obavljala bez posedovanja ikakve licence i u neregistrovanom objektu. Za ovaj prekršaj Marii je određena kazna zatvora u trajanju od tri i po godine, što je po mišljenju mnogih isuviše malo uzimajući u obzir strašne i doživotne posledice po zdravlje pacijenata koji su joj ukazali poverenje.

image