Magazin

Ova psihološka osobina može otkriti preljubnika, smatraju naučnici

Prepoznati prevaranta, lažova ili manipulatora nije uvek lako, naročito kada smo zaljubljeni i kada na očima imamo "ružičaste naočare". Jedna osobina ličnosti nam, pak, može dosta toga reći o verovatnoći neverstva, pa ukoliko sumnjate da bi vaš (potencijalni) partner mogao biti neko ko je sklon aferama, pokušajte da otkrijete da li je poseduje.
Ova psihološka osobina može otkriti preljubnika, smatraju naučnici© Canva / nd3000

Neverstvo je jedno od primarnih okidača za raskid emotivne veze. Razloga za prevaru ima bezbroj i oni zavise od mnogobrojnih faktora - od nezadovoljstva ljubavnom vezom i seksom, preko kompleksa i ličnih trauma, pa sve do inata ili želje za osvetom. Međutim, istraživanje koje su nedavno sproveli skandinavski naučnici pokazalo je da postoji još nešto što može otkriti da li je osoba sklona seksualnim aferama ili nije.

Sklonost ka zaljubljivanju povezana sa verovatnoćom neverstva

Ljudi se veoma razlikuju po tome koliko su skloni zaljubljivanju: jedni su "hladni kao kamen" i treba im čitava večnost da se zaljube, drugi jesu zaljubljive prirode, ali se ipak ovom početničkom entuzijazmu ne prepuštaju tako lako već uključuju i racio, dok se treći zaljubljuju se već na prvi pogled. Za ove poslednje se, u naučnim krugovima, kaže da "pate" od emocionalnog promiskuiteta, odnosno emofilije. Upravo ta sklonost ka preuranjenom zaljubljivanju i jeste, kako smatraju norveški naučnici, pokazatelj da bi osoba mogla biti sklona seksualnim prevarama, prenosi portal PsyPost.

Povezanost sa narcisizmom i drugim osobinama ličnosti

Da bi došli do ovih rezulata, naučnici su sproveli nasumičnu, anonimnu anketu među stanovnicima Norveške, a odgovori su prikupljeni od 2.607 dobrovoljaca, od kojih je 75 procenata bilo ženskog pola. Oni su morali da odgovore na pitanje koliko su emotivnih veza imali u životu i koliko su puta prevarili svoje partnere, kao i da urade dva testa ličnosti i popune skalu emocionalnog promiskuiteta. Rezultati su potvrdili pretpostavke stručnjaka: emofilija jeste direktno povezana sa verovatnoćom da do neverstva dođe, nezavisno od toga da li su u pitanju muškarci ili žene, ali je ujedno povezana i sa drugim osobinama ličnosti, poput narcisizma, makijavelizma i neuroticizma.

image