Magazin

Gradonačelnik želi da smrša i ispuni predizborno obećanje - građani mu u tome pomažu (FOTO)

Reč "debeljko" ispisana na jednom zidu u gradu podstaklo je ovog gradonačelnika koji se za vreme svog mandata ugojio 50 kilograma, da smrša. Gradonačelnik Valdobjadenea, malog mesta u Italiji, dobio je neverovatnu podrušku svojih sugrađana i to ne samo u političkom smislu - stanovnici mu pomažu da izgubi kilograme tako što šetaju sa njim i fizički se aktiviraju.
Gradonačelnik želi da smrša i ispuni predizborno obećanje - građani mu u tome pomažu  (FOTO)© Anastasia Kazakova/freepik

Lučano Fregoneze osvojio je treći mandat kao gradonačelnik Valdobjadenea, grada u severnom regionu Veneto i obećao je da će se bolje brinuti o svom fizičkom zdravlju i pokušati da se vrati na 90 kilograma koliko je imao kada je prvi put izabran pre deset godina.

Fregonese, koji sada ima 140 kilograma okrivio je dobijanje na težini društvene obaveze i duge radne sate:

"Sigurno je da je to bilo pitanje lenjosti i sedenja, ali biti gradonačelnik značilo je da više nisam mogao da se bavim sportom ili fizičkom aktivnošću. Drugi problem je što uživam u jelu i piću, takođe zato što ovde dobro jedemo i pijemo i nije lako držati dijetu", rekao je, a piše Gardijan.

Prijatelji su se šalili da bi trebalo da se fokusira na gubitak kilograma u svojoj kampanji za ponovni izbor, što je izgleda motivisalo birače, pošto je pobedio rivale sa velikom razlikom, osvojivši 67 odsto glasova.

Nakon što je neko napisao panzone (što otprilike znači "debeljko") na zidu u gradu, odlučio je da jednom nedeljno šeta. Fotografija natpisa se proširila društvenim mrežama.

"Nije me to potreslo, ali me jeste podstaklo. Prijatelj je predložio da šetamo zajedno četvrtkom uveče, kada imam sastanke sa meštanima, ali sam onda odlučio da kombinujem te dve stvari", kaže.

Šetnje od 5 i po kilometara, koje uključuju oko 250 metara uspona, počele su pre nekoliko nedelja, a prva je privukla 45 ljudi.

"Onda je sledeće nedelje došlo je 113 ljudi, a prošle nedelje 215 i 12 pasa. Ljudi dolaze da me podrže u mom cilju, i rekao bih da oko 10 osto koristi priliku da mi postavi pitanja. Ali većina dolazi da hoda i razgovara sa drugima. Vrlo je motivišuće jer ne bih to radio sam – bilo bi previše dosadno i previše sam lenj", istakao je gradonačelnik.

Fregonese je odlučan da dostigne svoj cilj, možda će početi i da trči.

"Možda u budućnosti, ali za sada samo hodam", kazao je.

image