Magazin

Ovaj bajkovit italijanski grad se bori da proda kuće za jedan euro, evo u čemu je problem

Kuće u Italiji koje se prodaju za jedan evro izazivaju veliko interesovanje širom sveta. Sada je aktuelno selo Patrika gde se naglašava da je idilično mesto, ali da život za lokalno stanovništvo i nije bio lak. Takođe, iako ovde postoje oronule građevine koje "jedva čekaju" da se prodaju, birokratija, kao svugde u svetu, pravi veliki problem.
Ovaj bajkovit italijanski grad se bori da proda kuće za jedan euro, evo u čemu je problem© ukaesenko/pixabay

Nije tajna da se na prelepim lokacijama u Italiji često prodaju oronule kuće za samo jedan evro. Lokalne vlasti se nadaju da će tako ljudi udahnuti nov život izumrlim selima i koliko god namera bila dobra, toliko postoje određene stvari koje koče ceo sistem. To se upravo događa sa prelepim selom Patrikom, koje bi da ponudi kuće za simboličnu cenu, ali neregulisani imovinsko-pravni odnosi to nedozvoljavaju.

Patrika je smeštena na stenovitom platou sa pogledom na dolinu Sako u centralnoj Italiji. Mnogi kažu da je bajkovito mesto, ali život ovde nije bio lak za lokalce u prošlosti te su se mnogi iselili - otišli su u potrazi za svetlijom budućnošću negde drugde, ostavljajući svoje domove prazne.

U pokušaju da udahne novi život umirućem selu, gradonačelnik Lucio Fjordaliso pokušava da se ugleda na uspeh drugih italijanskih sela koja su svoje prazne domove dali na prodaju za jedan evro. Do sada je imao malo uspeha.

Zašto se odustaje od prodaje kuća

Dok lokalne vlasti u gradovima koji su ostali nenaseljeni zbog zemljotresa i drugih prirodnih nepogoda imaju nadležnost da prodaju napuštene kuće bez dozvole vlasnika, to nije slučaj za Patriku.

"Mapirali smo sve napuštene kuće i uputili službeni poziv prvobitnim vlasnicima da ih pozovemo da predaju svoje trošne porodične nekretnine, ali smo uspeli da prodamo samo dve kuće za jedan evro. Prvo nam je potrebna dostupnost vlasnika, ili njihovih naslednika, za raspolaganje njihovim starim kućama. Tek tada možemo da stavimo ove nekretnine na prodaju uz njihovu saglasnost, što čini proces veoma komplikovanim. Gotovo nemoguće", kaže Fjordaliso za Si-En-En.

Naglašeno da su kuće često u vlasništvu više lica i da bi se prodale, potrebna je saglasnost svih:

"Raspolaganje potencijalnim kućama od jednog evra suočeno je sa ćorsokakom jer je većina rođaka koji dele istu imovinu bila u međusobnom sukobu iz ličnih razloga ili nisu mogli da se dogovore oko prodaje, neki su jedva razgovarali ili poznavali jedni druge, drugi su živeli u udaljenim gradovima i čak i u inostranstvu", kaže gradonačelnik.

Jedine dve napuštene kuće koje je Patrika uspela da proda u okviru svoje "šeme od jednog evra" bile su u potpunom vlasništvu dva meštana, tako da nije bila potrebna nikakva veza sa rođacima.

Porodične svađe i osveta prave probleme

U situacijama kada su porodične svađe u igri, rođaci bi mogli da odluče da ne prodaju svoj deo zbog pravnih pitanja vezanih za nasledne sporove, ili čak kao vid osvete.

Još jedan razlog zbog kojeg shema za jedan evro nikada nije počela u Patriki mogao bi biti stanje napuštenih domova. Neke od kuća su jednostavno previše zapuštene da bi se prodale, čak i kada bi vlasnici bili voljni da pristanu na to.

Meštanin Patrike Đani Valeko i njegova dva brata odlučili su da napušteni dom svojih roditelja stave na tržište da vide šta će se dogoditi, ali su ubrzo otkrili da je kuća daleko od poželjne i shvatili su da je niko neće da kupi.

Poreske olakšice su primamljive vlasnicima i strancima

Gradska većnica je nedavno finansirala preuređenje spoljnih fasada nekih drevnih palata, što je navelo nekoliko meštana da u potpunosti preurede svoje stare porodične kuće i stave ih na korišćenje nakon decenija zanemarivanja. U tim slučajevima, postoje i olakšice, što su neki protumačili kao korisnim. Pravo na poreske olakšice bi imali i stranci koji bi se preselili u selo i pokrenuli mali biznis.

image