Magazin

Najposećenije mesto na svetu - tržni centar kroz koji je prošlo 105 miliona ljudi

Najposećenije mesto na svetu nije muzej niti znamenita istorijska građevina. Ovu titulu je zapravo poneo ogroman tržni centar Dubai Mol koji se prostire na više od milion kvadratnih metara.
Najposećenije mesto na svetu - tržni centar kroz koji je prošlo 105 miliona ljudi© Saugat Shrestha/pexels

Dubai Mol je prošle godine bio najposećenije mesto na svetu, smatraju vlasnici ovog gigantskog tržnog centra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Statistika kaže je u 2023. pomenuti tržni centar postigao izuzetnu prekretnicu, dočekavši rekordnih 105 miliona posetilaca, što je značajno povećanje od 19 odsto u odnosu na 88 miliona posetilaca iz prethodne godine.

Otkriveno je da je zapanjujućih 20 miliona ljudi posetilo kompleks samo u prva dva meseca ove godine, tako da se očekuje da će 2024. biti još jedna rekordna godina.

"Ova statistika pokazuje kako je tržni centar postao globalni žreb, privlačeći posetioce iz svih krajeva sveta. Brojevi odražavaju impresivan status mola, napredno liderstvo i snažnu ekonomiju Dubaija", kaže Mohamed Alabar, osnivač Emara - kompanije za razvoj nekretnina u čijem vlasništvu je ovaj tržni centar. 

On je dodao da "tržni centar oličava duh grada": "Budući da smo sastavni deo ekonomskog tkiva, igramo ključnu ulogu u uspehu i inovacijama grada. Širok spektar nacionalnosti ne samo da je podvukao šarm tržnog centra širom sveta, već je odražavao i kosmopolitsku kulturu".

Prostire se na više od milion kvadratnih metara i nudi 1200 maloprodajnih objekata, stotine lokala za hranu, klizalište olimpijske veličine, džinovski akvarijum i masivnu kinesku četvrt, a lociran je pored najviše zgrade na svetu, Burdž Kalife, piše Dejli mejl.

image
VV inauguration
banner