Magazin

Pokušavate da zatrudnite? Lezite najkasnije u ovo vreme, savetuju naučnici

Promene životnog stila su ključne za žene koje žele da zatrudne, a ovo uključuje zdraviju ishranu, izbegavanje alkohola i cigareta, kao i zdrav raspored spavanja. Ali postoji li idealno vreme za odlazak u krevet? Odgovor je: Da. Evo kada bi žene koje žele da postanu mame trebalo najkasnije da odu na spavanje.
Pokušavate da zatrudnite? Lezite najkasnije u ovo vreme, savetuju naučnici© Freepik/diana.grytsku

Istraživači su pratili 4.000 žena u reproduktivnom dobu tokom petogodišnjeg perioda, kako bi videli kako vreme spavanja utiče na njihove šanse da zatrudne. Poznato je da je dobijanje dovoljno sna važno za zdravlje, pa samim time i plodnost, ali jedna studija pokazuje da se ne računa samo količina sna, već je izbegavanje odlaska u krevet kasno uveče takođe ključno.

Rezultati su pokazali da su žene koje redovno idu u krevet posle 22 časova i 45 minuta uveče imale 22 odsto veće šanse da imaju problema sa plodnošću.

Naučnici u Hunanu, u Kini, anketirali su žene između 2015. i 2020. godine, kako bi videli kako različiti režimi spavanja utiču na stopu trudnoće među onima koji aktivno pokušavaju da zasnuju porodicu.

Oni su isključili druge faktore koji bi mogli smanjiti šanse za začeće, kao što su gojaznost, pušenje i visok unos alkohola. Rezultati su pokazali su male varijacije u stopama plodnosti među onima koji idu na spavanje kasnije od navedenog vremena. U ovim slučajevima bi došlo do naglog pada šansi da žena zatrudni - za više od petine.

Istraživači veruju da kasniji odlazak na spavanje remeti unutrašnji sat tela i pokreće određenu hormonsku reakciju, koja smanjuje verovatnoću da će spermatozoid oploditi žensku jajnu ćeliju.

Reprodukcija je zamršeno kontrolisana hormonskim mehanizmima, tako da svako narušavanje ovih mehanizama može dovesti do neplodnosti. Brzi tempo savremenog društva rezultirao je značajnim promenama u životnom stilu ljudi, zbog čega sve veći broj njih ima tendenciju da odlaže vreme za spavanje, zaključili su naučnici, dodajući da su ovi nalazi vredna informacija za žene u reproduktivnom dobu, prenosi "Dejli mejl".

Druga istraživanja takođe potvrđuju važnost sna ako žena želi da zatrudni. U jednoj studiji je učestvovalo preko 600 žena koje su bile podvrgnute vantelesnoj oplodnji i naučnici su analizirali kako njihove navike spavanja utiču na šanse za trudnoću.

Prema tome, sve žene su grupisane su u tri kategorije: one koje spavaju kratko (4 do 6 sati svake noći), umereno spavaju (7 do 8 sati) i dugo spavaju (9 do 11 sati). Rezultati su pokazali da su osobe koje spavaju umereno, imale najveću stopu trudnoće (53 odsto). Nasuprot tome, stope trudnoća među onima koje kratko spavaju (46 odsto) i onima koje dugo spavaju (43 odsto) bile su značajno niže.

Dakle, kada se ovi rezultati povežu sa prethodnim, to samo dokazuje da je važno imati što kvalitetniji san da bi se šanse za trudnoću povećale: Ako žena legne ranije (dakle, pre 22 časova i 45 minuta), veće su verovatnoće da će imati između sedam i osam sati neophodnog, zdravog sna.

image