Magazin

Mača čaj: Šta je zeleni napitak koji postaje sve popularniji kod nas

Možda ste primetili da se u poslednje vreme u brojnim kafićima može naručiti zeleni napitak koji se zove mača čaj. Neki ga vole, drugi ne (mnogi smatraju da ima "ukus trave"), a mnogi ga još uvek nisu probali, jer se pitaju - šta je zapravo ovo novo piće? Da li je zaista zdravo, da li je dobra zamena za kafu, kao što neki tvrde? Ili možda samo još jedan trend? Evo odgovora na ova pitanja, kao i kako da pronađete najbolji mača čaj i pripremite ga.
Mača čaj: Šta je zeleni napitak koji postaje sve popularniji kod nas© Pixabay/pvproductions

U brojnim ugostiteljskim objektima, posebno kafeterijama, se služi zeleni napitak po imenu mača (matcha). Iako se "po pravilu" pije nakon mešanja sa toplom vodom, danas može bilo gde da se naruči i hladan, u kombinaciji sa mlekom ili dodatnim ukusima. Po načinu serviranja, mnogo toga se podudara sa kafom, a pojavile su se i brojne poslastice sa ukusom mače.

Ovo je još uvek novitet na našim prostorima, uglavnom popularan među mlađim generacijama, pa se mnogi pitaju: Šta je zapravo mača čaj i da li može da postane deo svakodnevne rutine, da čak zameni ispijanje kafe?

Šta je mača čaj

Mača se proizvodi od listova biljke Camellia sinensis i potiče iz Japana. Prodaje se u obliku praha i ima upečatljivu, jarko zelenu boju, zbog visokog nivoa hlorofila. Poznata je po specifičnom zemljanom, pomalo gorkom ukusu, a veliki i nagli razvoj interesovanja za ovo piće dolazi usred opšteg rasta popularnosti azijske kulture i kuhinje širom sveta.

Najfinija mača se koristi u tradicionalnim japanskim ceremonijama čaja, a kvalitetan prah je onaj koji nema primese žute i oker boje, kao ni previše gorak ukus.

"Eliksir zdravlja"

Ako ste zagovornik zdravog života, verovatno ste više puta čuli o dobrobitima ovog pića.

Mnogima je mača sinonim za zdravlje, pre svega jer je dokazano da sadrži visok nivo antioksidanata. Kada se prah rastvori u vodi, oslobađa se 3 puta više antioksidanata nego kada se nalaze u suvim listovima. Jedna studija je pokazala da je davanje mača suplemenata miševima smanjilo štetu uzrokovanu slobodnim radikalima, prenosi "Heltlajn". 

Za ljude koji pokušavaju da smanje unos kofeina, mača pruža nešto nežniju opciju od kafe. Dok jedna šolja kafe sadrži između 80 i 100 miligrama kofeina, mača sadrži otprilike 70 miligrama po šolji. Dakle, ova "zelena kafa" može postati novi jutarnji izvor kofeina.

Neke studije sugerišu da konzumiranje zelenih čajeva, uključujući maču, može pomoći u jačanju kostiju, pa samim time i smanjiti rizik od preloma kostiju. Ovaj napitak može da poveća mineralnu gustinu kostiju mnogo efikasnije od drugih vrsta čajeva, zbog veće količine biljnih jedinjenja, koja smanjuju oksidaciju i imaju jaka antioksidativna svojstva.

Mača takođe pomaže u održavanju zdravog funkcionisanja kardiovaskularnog sistema - sprečava zadebljanje srčanog tkiva, pojavu srčanih udara... To je zato što mača sadrži epigalokatehin-3-galat (EGCG), biljno jedinjenje koje može imati pozitivne na kardiovaskularno i metaboličko zdravlje, prenosi "Forbs".

Osim toga, mača može biti saveznik u gubitku kilograma. Biljna jedinjenja i kofein koji sadrži mogu povećati brzinu metabolizma i ubrzati sagorevanje masti.

Kako odabrati i pripremiti maču

Kao što je prethodno spomenuto, trebalo bi izbegavati prahove koji imaju žućkaste i oker tonove. Pretražite mesta koja nude mača prah, dobro se informišite i odaberite prodavca kome verujete. Dodatni napor i istraživanje su vredni ako pronađete zaista kvalitetnu maču.

Postoje različiti načini za pripremu ovog napitka, ali važno pravilo je da ga nikako ne treba pripremati sa vodom koja je toplija od 80 stepeni - dakle, voda ne treba da proključa. Može se koristiti i hladna voda, ali to menja originalni ukus. Preporučljivo je da kupite pribor koji se koristi za pravljenje ovog čaja, kao što su kašičica od bambusa i posebna bambusna četkica za mešanje.

Dva glavna oblika pripremanja su: Koiča i usuča.

Koiča, spoj japanskih reči "koi" (gusto) i "ča" (čaj) je najjača koncentracija mače, a ukus je intenzivan i gorak. Najčešće se koristi u tradicionalnim ceremonijama, a u urbanim okruženjima se koristi u kombinaciji sa mlekom, da bi se napravio mača late. Dve kašičice praha se stavljaju u posudu, prelije se sa 40 mililitara vode i zatim se meša četkicom. Koriste se veoma lagani pokreti, kako se slučajno ne bi stvorili mehurići ili pena. Na kraju se dobija tamnozelena, gusta tečnost.

Usuča, od reči "usui" (retko, lagano) i "ča" (čaj) je laganija, penasta verzija pića. U ovom slučaju se jedna kašičica rastvara u 50 mililitara vode. U početku treba sipati manje vode, da bi se dobila pena, a zatim dodati još tečnosti i nastaviti sa mešanjem. Pokreti treba da budu u obliku slova M, bez dodirivanja dna. Kada se završi, na površini napitka bi trebalo da bude nekoliko mehurića, ali ne previše.

image