Magazin

Šta se događa u organizmu ako pijemo zeleni čaj

Zeleni čaj je sinonim za zdrav napitak koji veoma povoljno deluje na naše telo. Preporučuju ga i nutricionisti i doktori, jer ubrzava metabolizam, povoljno utiče na regulaciju holesterola i nivoa šećera u krvi. Da bismo izvukli najviše koristi od njega, potrebno je da pijemo bar tri šoljice na dan, kažu stručnjaci.
Šta se događa u organizmu ako pijemo zeleni čaj© Na visky/unsplash

Posle vode, jedno od najpopularnijih pića na svetu jeste čaj. Posebno je tražen zeleni, kako zbog svog specifičnog ukusa, tako i zbog brojnih zdravstvenih kvaliteta. Ovaj napitak se dobija od listova biljke Camellia sinensis i ima ga u raznim varijantama - možemo ga konzumirati toplog, hladnog, a popularan je onaj u prahu koji se razmuti u vodi ili mleku.

Zeleni čaj je pun hranljivih materija, a svakako da se ističu moćni antioksidanti katehini koji pomažu u zaštiti od raka. Više studija potvrđuje da ljudima koji piju zeleni čaj se smanjuju šanse da imaju karcinom, u poređenju sa onima koji ga ne piju, piše Heltlajn.

Ovaj moćan napitak ima uticaj na smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti, a pomaže pri redukciji kilograma. Pokazalo se da kofein i katehini koji se nalaze u zelenom čaju podstiču metabolizam i sagorevanje masti. Konzumiranje zelenog čaja može pomoći da sagorimo dodatnih 75–100 kalorija dnevno, rezultati su studije objavljene u Našonal Lajberi of medisin.

Polifenoli u zelenom čaju mogu pomoći u zaštiti kože od UV zračenja, a pokazali su se korisnim i u tretiranju akni i rozacee.

Idelano vreme dana za zeleni čaj

Za većinu ljudi, svakodnevno pijenje zelenog čaja u umerenim količinama je bezbedno. Ispijanje tri do pet šoljica dnevno je "sigurna zona" za ubiranje svih zdravstvenih beneficija koje nudi. Preporuka je da ga pijemo ujutru ili u ranim podnevnim časovima, jer kofein, koji se nalazi u njemu, neće uticati na zdravu rutinu spavanja. Takođe, idealno bi bilo da ga popijemo do dva sata nakon obroka kako bi pomogao u varenju.

Potencijalni rizici od zelenog čaja

Više naučnih izvora govore da je zeleni čaj koristan za organizam, ali možemo da se suočimo i sa nuspojavama ako ga konzumiramo previše. Katehini u zelenom čaju mogu smanjiti sposobnost da se apsorbujete gvožđe iz hrane, te bi osobe koje pate od manjka gvožđa trebalo da budu veoma oprezne. Trudnice, dojilje i pacijeti koji idu na dijalizu takođe treba da povedu računa po pitanju konzumacije ovog pića.

image